A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: strtotime() [function.strtotime]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2,0/no DST' instead

Filename: models/voting_model.php

Line Number: 52

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EET/2,0/no DST' instead

Filename: models/voting_model.php

Line Number: 52

Cum a schimbat noul regulament BNR oferta de credite în valută. Câte bănci şi-au modificat deja normele - KIWI Finance

Cum a schimbat noul regulament BNR oferta de credite în valută. Câte bănci şi-au modificat deja normele

Sumele în valută care pot fi împrumutate de la bănci vor scădea semnificativ, în special pentru creditele de consum, începând cu luna aprilie, când băncile se vor alinia noului regulament de creditare în valută adoptat recent de Banca Naţională a României (BNR), după cum reiese din calculele reprezentanţilor brokerilor de credite.

În prezent, majoritatea băncilor au primit avizul BNR pentru ofertele actualizate, în timp ce altele sunt "în corespondenţă" cu banca centrală pentru a pune la punct ultimele detalii.

Astfel, dacă înaintea aplicării noului regulament un credit de consum în valută, cu garanţie ipotecară, în valoare de 10.000 de euro putea fi luat pe 30 de ani de către un client cu venituri de circa 1.250 de lei, de luna viitoare, pentru aceeaşi sumă venitul mediu al clientului trebuie să fie de circa 2.800 de lei deoarece perioada de rambursare a fost redusă la cel mult cinci ani.

 

"Creditele de nevoi personale în valută (fără garanţie ipotecară n.r.) au acum o perioadă maximă de rambursare de 5 ani, faţă de 10 ani înainte, ceea ce reduce, în medie, cu aproape 30% suma maximă accesibilă la aceleaşi venituri. Cele mai afectate sunt creditele de nevoi personale cu garanţie imobiliară şi fără refinanţare care sunt restricţionate acum la o perioadă de maxim 5 ani faţă de maxim 30 ani înainte", a declarat pentru gândul Anca Bidian, preşedinte Kiwi Finance.

 

Pentru un credit ipotecar în euro în valoare de 60.000 de euro, venitul mediu cerut de bănci va fi de circa 3.400 de lei, cu 7,9% mai mult decât înaintea aplicării noilor norme, potrivit calculelor Kiwi Finance.

 Sursă: Kiwi Finance

 

Avantajele noului regulament: dobânzi mai mici la creditele în lei

 

Pe termen lung, noul regulament de creditare adoptat de BNR ar putea duce la scăderea dobânzilor la creditele în lei astfel încât să fie atins obiectivul băncii centrale, respectiv stimularea împrumuturilor în moneda naţională, este de părere Bidian.

 

"Nu cred că există un avantaj general valabil din aceste norme, dar faptul că nivelul cererii este încă destul de redus comparativ cu numărul băncilor şi ofertelor din piaţă conduce firesc şi natural la menţinerea dobânzilor la un nivel redus şi chiar la reducerea lor", ne-a precizat ea.

 

Noul regulament va obliga băncile să schimbe oferta de credite astfel încât să fie respectate următoarele prevederi:

  • Un avans de 25% pentru un credit ipotecar în euro şi de 40% pentru un împrumut în alte valute (în lei, avansul obligatoriu va fi de 15%);
  • Solicitarea unor garanţii de 133% din suma pe care clientul doreşte să o împrumute, în cazul creditelor de consum în valută;
  • Un credit în valută poate fi rambursat pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat la sfârşitul anului trecut că normele sunt binevenite deoarece un set de criterii mai exigente pentru acordarea creditelor în valută îi protejează pe clienţi de riscul valutar.

"Am văzut reacţii ciudăţele. BNR va impune restricţii de creditare. Măi să fie! Un credit de consum pe 20 de ani este un nonsens", a declarat guvernatorul BNR la începutul lunii octombrie. Isărescu a subliniat că "nici o maşină nu o ţii 20 de ani, nici un frigider". El a explicat că dacă banca vrea să primească înapoi banii de la clienţi, atunci trebuie să se asigure că există o corelaţie între acordarea împrumutului şi utilitatea bunului luat pe datorie.

 

Cât poate împrumuta în lei şi în valută un client cu un venit mediu de 2.000 de lei

Circa 95,4% dintre creditele ipotecare acordate până acum populaţiei sunt în valută, potrivit celor mai recente date ale BNR, dobânzile pentru astfel de împrumuturi fiind mai avantajoase. Mai mult, cu acelaşi venit, un client poate împrumuta o sumă mai mare în euro, spre exemplu, decât în lei, reiese din calculele brokerilor de credite.

La un venit lunar mediu de 2.000 de lei, un client este eligibil pentru un credit de cel mult 30.000 de euro, pe 30 de ani, cu o rată de 180 de euro pe lună, în timp ce în moneda naţională ar putea împrumuta 120.000 de lei (circa 27.900 de euro la un curs de 4,3 lei/euro), pe 30 de ani, cu o rată de 960 de lei (în jur de 220 de euro).

Înainte de aplicarea noului regulament, suma eligibilă unei persoane cu un venit de 2.000 de lei era de circa 33.000 de euro, cu 10% mai mult decât în prezent, în timp ce dacă ar fi ales să se împrumute în moneda naţională ar fi putut beneficia de un credit în valoare de 120.000 de lei.

Astfel, suma eligibilă în lei a rămas la acelaşi nivel, reiese din informaţiile brokerilor de credite, însă dacă înaintea implementării noilor norme suma maximă care putea fi împrumutată în valută era cu 18,2% mai mare decât cea în lei, diferenţa dintre cele două s-a redus în prezent la 7,5%.

 

Majoritatea băncilor şi-au schimbat deja ofertele de credite

Noul regulament a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, la începutul lunii noiembrie. De la acea dată, băncile au avut la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi modifica ofertele de credit şi pentru a le trimite băncii centrale de la care au nevoie de un aviz.

 

"Toate băncile au trimis modificările în termenul legal. Unele dintre ele au primit deja avizul, altele sunt în corespondenţă cu BNR", a precizat Bidian. Mai mult de jumătate dintre băncile prezente pe piaţa din România au implementat deja noile norme, a adăugat ea.

 

SURSA: gandul.info, 19 mar 2012
0372 800 800