Blog

Cand si cum creste rata la credit atunci cand creste?

Dobanzile variabile sunt calculate dupa formula ROBOR + marja bancii. Marja bancii este fixa si nu poate fi modificata pe durata contractului, in timp ce indicele ROBOR este singura variabila in functie de care ratele la creditele in lei pot sa scada sau sa creasca.

 

Acum, indicele are valoarea de 0,82, dupa ce in urma cu cateva luni a fost de 0,68, iar cifra este comunicata zilnic de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), calculata pe baza tranzactiilor interbancare.

 

Majorarea cu cateva zecimi de puncte procentuale inseamna un impact de cativa lei la o rata pentru un credit ipotecar mediu, de 200.000 lei. In general, o diferenta de 1% la dobanda are un impact de 10% in rata, deci variatii subunitare ale indicelui ROBOR conduc la un impact aproape nesesizabil in rata.  

 

Prin urmare, pe ce se bazeaza ingrijorarea ca ratele la credit vor creste ingrijorator in perioada urmatoare? In 2012, valoarea indicelui ROBOR era 5,45, cu 3 puncte procentuale mai mica fata de 2007.

Citeste mai mult...

2017-09-26

0 comentarii

Creditele acordate populatiei au fost mai mari cu 5,5% in iulie 2017 fata de iulie 2016

Soldul creditului neguvernamental acordat de bancile din Romania a crescut in luna iulie a anului 2017 cu 0,5%, fata de luna anterioara, ajungand pana la 228 milioane lei. Creditul in lei s-a majorat cu 1,3% fata de luna iunie, iar creditul in valuta (echivalent in lei) s-a diminuat cu 0,7%.

 

Inca un argument in favoarea tezei conform careia creditul in 2017 va depasi semnificativ cifrele anului anterior vine din comparatia cifrelor pe 2016 cu cele din anul 2015.

 

Anul trecut, la finalul primelor 7 luni, dupa ce in primavara fusese adoptata Legea Darii in Plata si Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, volumul total al creditelor acordate scazuse, comparativ cu anul anterior.

Citeste mai mult...

2017-08-31

0 comentarii

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit, pe care ulterior se poate construi, este de luat in calcul, cel putin comparativ cu achizitia unei case gata construite, in al carei pret intra si suprafata de teren pe care este construita. Vorbim mai ales despre terenuri cu utilitati sau cu perspective certe de conectare la infrastructura orasului.

 

Preturile in aceasta perioada sunt inca rezonabile si daca in imobiliare acestea au intrat deja pe o panta ascendenta, in cazul terenurilor cresterea este inca modica.

 

Avand in vedere cele doua argumente – preturi mai mici de 4-5 ori fata de 2008 si infrastructura existenta deja in cele mai multe cazuri – ati putea lua in considerare o achizitie de teren in scop investitional, daca nu chiar in scop locativ, printr-un credit bancar.

Citeste mai mult...

2017-08-31

0 comentarii

Cum se calculeaza gradul de indatorare?

Cum sa calculezi gradul de indatorare este o operatiune matematica extrem de simpla, pe care o poti realiza singur, dar mai bine este sa te sfatuiesti cu un broker de credite. Pentru ca acesta lucreaza cu mai multe banci, fiecare banca are propriile conditii de creditare si de eligibilitate a clientului,  inclusiv propria politica de acceptare a unui grad anume de indatorare, asa incat iti poate alege varianta potrivita pentru tine.

 

Este bine sa stii care este proportia dintre ratele pe care le ai de platit la credite si  veniturile personale ori ale familiei, asa incat sa ai o imagine clara a gradului tau de indatorare. Cu alte cuvinte, imparte suma ratelor lunare la suma veniturilor tale, inmulteste cu 100 si vei obtine un procent care iti arata cat din veniturile tale merg la achitarea ratelor. 

 

Daca acest procent depaseste cifra de 60%, se cheama ca nu mai esti eligibil pentru un nou imprumut, pentru ca nicio banca nu va accepta sa te imprumute, neavand voie prin normele BNR, asa incat tu sa depasesti acest prag.

Citeste mai mult...

2017-08-31

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne