Blog

De ce este mai usor acum sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa?

De ce este mai usor acum sa iei un credit de achizitie locuinta decat sa-ti gasesti o casa? Efervescenta de pe piata imobiliara, inceputa in urma cu mai bine de un an, a determinat, pe langa cresterea preturilor si accelerarea tranzactiilor imobiliare, inca un fenomen: clientii se trezesc ca banca le aproba cererea de creditare, chiar inainte ca acestia sa-si gaseasca locuinta mult-visata.

 

Care este explicatia? De ce este mai usor sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa pare o intrebare fara sens, cel putin daca avem in vedere oferta imobiliara din acest moment. Fie ca este vorba despre apartamente mai vechi, construite inainte sau dupa 1989, fie ca este vorba despre locuinte noi, realizate dupa anul 2000, important nu este neaparat numarul acestora, cat mai ales criteriile beneficiarilor, la care raspund sau nu.

 

Paradoxal, dar este mai usor sa iei un credit acum, cand bancile au scazut foarte mult costurile atasate creditarii, pe de o parte, iar clientilor le-au crescut veniturile, pe de alta parte, si o buna parte dintre acestia indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse in piata bancara.

Citeste mai mult...

2017-07-24

0 comentarii

Ce locuinta iti poti cumpara cu venituri lunare nete de 750 euro?

Ce locuinta iti poti cumpara cu venituri lunare nete de 750 euro, fara sa ai alte datorii, contractand un credit cu dobanda variabila? Studiul KIWI Finance arata ca, in 2017, iti poti cumpara o locuinta in suprafata totala de 84 mp.

 

Pentru comparatie, in anul 2008, cu acelasi venit net, iti puteai cumpara o locuinta in suprafata de numai 35 mp. Ceea ce inseamna ca in acest moment poti cumpara de doua ori si jumatate mai multi metri patrati de locuinta decat in 2008, cu aceeasi bani. Care este insa explicatia?

 

Contextul economic actual se prezinta mult diferit, fata de anul 2008, atat din punct de vedere al preturilor pietei imobiliare, cat si din punct de vedere al costurilor bancare. Dat fiind faptul ca sunt mai multi romani, conform statisticilor, care isi cumpara locuinte sau terenuri pentru a construi case pe credit, comparativ cu cei care isi cumpara cu bani cash, sunt foarte importante aceste costuri.

Citeste mai mult...

2017-06-30

0 comentarii

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil trebuie sa-ti fie perfect cunoscute in momentul in care te pregatesti de o tranzactie imobiliara. Lista cuprinde 17 pozitii, astfel:

 

Pe primele trei locuri sunt: 1. locatia, 2. accesibilitatea si 3 lichiditatea zonei. La acestea se adauga 4. suprafata imobilului, 5. structura si vechimea, 6.valoarea de inlocuire, 7. randamentul, 8. facilitatile din vecinatate si standardul vecinatatilor

 

Plus factori care au un impact deosebit in stabilirea pretului final: 9. materialele care au fost folosite, 10. eventualele dezastre naturale la care a fost supusa si 11. modul in care a fost exploatata.

 

Partea juridica (12) este, de asemenea, un aspect foarte important atunci cand este realizat un raport de evaluare. Astfel, in cazul unei vanzari, proprietarul trebuie sa puna la dispozitia evaluatorului actele de proprietate in original, cat si documentatia cadastrala. La aceste se adauga  13. cartea tehnica a constructiei si 14. certificatul energetic.

Citeste mai mult...

2017-06-25

0 comentarii

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa?

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa? Este o intrebare care ar parea fara sens, daca avem in vedere doua aspecte: avansul si dobanda anuala, mai mici in cazul Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

 

Calculele arata ca, pe termen lung, costurile pot fi mai mare la Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

Astfel, avansul in cazul primului dintre acestea porneste de la 15% din valoarea achizitiei si poate ajunge, la unele banci la 25-30%, in timp ce la un credit Prima Casa, acesta este de 5% din valoarea imobilului cumparat.

 

Dobanda anuala la un Credit Ipotecar Standard este calculata pe indicele ROBOR  la 3 luni + marje intre 2, 55% si 2,9%, in timp ce la un credit Prima Casa  dobanda anuala este  ROBOR la 3 luni + 2%. Si aici avem, teoretic, un cost mai mic, adica un procent mai putin la dobanda anuala.

 

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un Credit Prima Casa, desi avansul cerut este mai mare in cazul primului dintre acestea?

Citeste mai mult...

2017-06-21

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne