Blog

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa?

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa? Este o intrebare care ar parea fara sens, daca avem in vedere doua aspecte: avansul si dobanda anuala, mai mici in cazul Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

 

Calculele arata ca, pe termen lung, costurile pot fi mai mare la Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

Astfel, avansul in cazul primului dintre acestea porneste de la 15% din valoarea achizitiei si poate ajunge, la unele banci la 25-30%, in timp ce la un credit Prima Casa, acesta este de 5% din valoarea imobilului cumparat.

 

Dobanda anuala la un Credit Ipotecar Standard este calculata pe indicele ROBOR  la 3 luni + marje intre 2, 55% si 2,9%, in timp ce la un credit Prima Casa  dobanda anuala este  ROBOR la 3 luni + 2%. Si aici avem, teoretic, un cost mai mic, adica un procent mai putin la dobanda anuala.

 

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un Credit Prima Casa, desi avansul cerut este mai mare in cazul primului dintre acestea?

Citeste mai mult...

2017-06-21

0 comentarii

Cat timp vrei sa fii dator la banca?

Cat timp vrei sa fii dator la banca sau, cu alte cuvinte, stabileste exact, inainte de a lua un credit, perioada in care va trebui sa suporti imprumutul.

 

Poti opta pentru un credit derulat pe o perioada scurta de rambursare, caz in care rata lunara va fi mai mare, sau pentru un credit intins pe o perioada mai lunga de timp, tocmai in ideea unei rate lunare mai mici, astfel ca intrebarea “cat timp vrei sa fii dator la banca” este esential.

 

Evident, alegerea va fi in functie de disponibilitatile banesti si de planurile financiare de viitor. Cine vrea sa scape mai repede de datorie si sa plateasca o suma totala mai mica va alege creditul “scurt”. Acesta va face insa un efort lunar sporit, platind rate mai mari decat cel care isi va structura imprumutul pe mai mult timp.

 

Pe scurt, problema “pe cat timp ma indatorez” devine una de optiune intre doua scenarii: “vreau sa scap mai repede de datorie, chiar cu un efort financiar lunar mai mare” sau “vreau sa platesc cat mai putin pe luna, acceptand sa fiu dator o perioada mai indelungata si sa platesc in consecinta dobanzi totale mai mari”.

 

Cat timp vrei sa fii dator la banca? Iata care sunt factorii principali de care sa tii cont atunci cand ti-ai propus sa faci un credit:

Citeste mai mult...

2017-06-15

0 comentarii

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR SI LIBOR?

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR si LIBOR si cum se calculeaza? Este vorba despre indici de referinta ai pietelor bancare pentru care se calculeaza si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in LEI, EURO, USD si CHF.  

 

ROBOR este abrevierea indicelui Romanian Interbank Offer Rate si reprezinta rata medie a dobânzii pentru creditele în lei pe care si le acorda bancile la imprumuturile intre ele, pe piata interbancara. Indicele este stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

 

La fel EURIBOR, este dat de piata interbancara europeana, iar LIBOR, de catre piata interbancara din Londra (London Interbank Offered Rate) pentru celelalte valute.

 

Institutiile de credit se imprumuta zilnic cu lichiditati intre ele, pe perioade care variaza de la o zi la un an. ROBOR este  rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicii sunt calculati zilnic, ca medie aritmetica a ratelor de dobânda afisate de un numar de 10 banci comerciale, selectate de catre BNR potrivit unor criterii de performanta.

 

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR si LIBOR la 3 si 6 luni?

Citeste mai mult...

2017-05-31

0 comentarii

Ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca

Ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca sau care sunt elementele de care sa tii cont atunci cand decizi ca un credit este absolut necesar. Este important sa analizezi atent cat mai multe probabilitati care ti-ar putea afecta capacitatea de rambursare a creditului.

 

Nu s-a inventat  creditul fara riscuri, nici pentru banca, nici pentru client. Orice credit se bazează pe statistică și probabilitate, atat din partea bancii, cat si a clientilor, a explicat recent Anca Bidian, CEO KIWI Finance, intr-un interviu acordat publicatiei de opinii Republica.ro

 

Totul tine, in opinia acesteia, de o minima cultura financiara si bancara, iar daca informatiile obtinute de la banca nu sunt suficiente pentru o decizie in deplina cunostinta de cauza, o discutie cu un broker de credit ar putea clarifica foarte multe aspecte.

 

Iata care sunt cele 5 riscuri majore care te pot conduce intr-un impas financiar major, astfel incat sa ai probleme in rambursarea creditului pe care l-ai contractat:

 

1.       Sa-ti pierzi jobul

2.       Sa creasca rata de referinta dupa care se calculeaza dobanda (ROBOR la lei, EURIBOR la euro)

3.       Sa se deprecieze leul in raport cu valutele straine (oscilatia cursului valutar)

4.       Sa ti se intample un eveniment neplacut in familie care iti va impovara cheltuielile (boala, de exemplu)

5.       Sa se contracteze bugetul familiei din motive independente de tine (sotul/sotia intra in somaj etc.)

 

Ce poti face pentru a diminua cat mai mult riscul de a ajunge in imposibilitate de plata a imprumutului?

Citeste mai mult...

2017-05-30

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne