Blog

Care sunt conditiile necesare de imprumut cand ai venituri din activitati independente

Care sunt conditiile necesare de imprumut cand ai venituri din activitati independente si vrei sa obtii un credit bancar? Trebuie sa stii cateva detalii esentiale despre venituri, pondere si eligibilitate.

 

Procentul luat in calcul de majoritatea bancilor este de 100% din venituri. Baza de calcul a veniturilor realizate  se obtine din media ultimelor trei venituri nete lunare curente (din registrul de incasari si plati SAU din extras de cont/ facturi pentru categoriile de clienti care conform legii nu sunt obligati sa tina registru de incasari si plati sau din media veniturilor nete lunare din anul anterior, luand in considerare perioada lucrata in anul anterior.

 

Ca venit net lunar eligibil se ia in considerare media veniturilor curente, daca nu rezulta o crestere mai mare de 20% fata de veniturile realizate, sau daca cresterea mai mare de 20% este justificata prin documente si rezulta ca urmare a unor schimbari in activitate. Sau, un procent de 120% -  media veniturilor din anul anterior, daca rezulta o crestere mai mare de 20% nejustificata prin niciun documente.

 

In acest caz, este vorba despre cresterea volumului afacerilor cu mai mult de 20% fata de anul precedent, care poate fi justificata prin: registrul de incasari si plati (ultimele  trei luni) si contracte/ acte aditionale justificative.

Citeste mai mult...

2017-08-29

0 comentarii

Ce este Indicele de accesibilitate a locuintelor?

Ce este Indicele de accesibilitate a locuintelor si cum se calculeaza acesta? Raportul dintre pretul locuintei/mp raportat la Salariul mediu pe economie, dintr-o perioada anume, de obicei un an, se numeste indice de accesibilitate.

 

Exact cum ii spune si numele, Indicele arata cat de accesibile, din punct de vedere al venitului mediu pe economie, sunt locuintele, ca pret mediu pe metru patrat de constructie, al perioadei respective.

 

Un rezultat cat mai apropiat de 1 arata ca piata imobiliara este “mai accesibila”, comparativ cu un rezultat supraunitar, care arata faptul ca imobilele sunt din ce in ce mai “inaccesibile”, daca acest raport este din ce in ce mai mare.

 

Echipa de analisti KIWI Finance calculeaza, an de an, indicele de accesibilitate pentru o locuinta de 55 mp. Astfel, in acest an, pretul mediu pe mp construit se situeaza in jur de 1170 euro (echivalent in lei), venitul mediu pe economie este de circa 616 euro (echivalent), de unde rezulta valoarea de 1,9 a indicelui.

 

 

Citeste mai mult...

2017-07-31

0 comentarii

Criterii de selectie a bancii de la care sa te imprumuti

Criteriile de selectie a bancii de la care sa te imprumuti ori vrei sa devii client tin de anvergura si notorietatea acesteia, dar mai ales de oferta concreta de produse si servicii si modul in care iti sunt rezolvate cerintele.

 

Daca din punct de vedere al notorietatii lucrurile sunt “vizibile”, pentru ca, de obicei, marile grupuri bancare  aloca fonduri insemnate pentru a se face cunoscute pe toate canalele de informare, din punct de vedere al ofertei de produse si servicii lucrurile sunt mai nuantate.

 

Criterii de selectie a bancii de la care sa te imprumuti? Intotdeauna trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte, sa aduni toate datele disponibile si abia apoi sa decizi daca si catre ce banca sa te indrepti.

 

Conditiile obligatorii pe care o banca trebuie sa le indeplineasca ar fi:

 

1.       Sa aiba o buna acoperire nationala, adica sa fie prezenta cel putin in orasele mari si mijlocii ale tarii, astfel incat sa aveti acces rapid la serviciile acesteia daca nu sunteti in orasul de resedinta.

Citeste mai mult...

2017-07-31

0 comentarii

Creditul de constructie ideal pentru casa in regie proprie

In ce consta creditul de constructie ideal pentru casa in regie proprie? Este vorba despre singurul credit de constructie din Romania in care suma necesara fiecarei etape de constructie este disponibila instant, astfel ca aceasta poate fi utilizata fara ca beneficiarul sa fie nevoit a prezinta bancii mai intai facturile si chitantele justificative. Astfel, acesta va putea sa-si negocieze mai bine achizitia de materiale si manopera pentru lucrarile aferente.

 

Pentru justificarea sumelor accesate este suficient un simplu raport de evaluare care sa confirme derularea lucrarilor de constructie.  De asemenea, se poate opta pentru inca o varianta, aceea de a demonstra bancii ca beneficiarul a utilizat creditul conform destinatiei specificate in contract, prezentand facturi pentru 90% din suma utilizata.

 

Iata un exemplu de calcul pentru creditul de constructie ideal pentru casa in regie proprie: pentru un credit in suma de 222.000 LEI pe 30 de ani: rata lunara de 1.126 LEI, dobanda 4,51 % variabila (ROBOR 3 luni + 3.65%), DAE 5%, comision de analiza 900 LEI, cost total aprox 420.000 RON.

Citeste mai mult...

2017-07-26

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne