Blog

Credit de nevoi personale sau card de credit?

Credit de nevoi personale sau card de credit? Ce e mai bun cand ai nevoie de bani, este intrebarea la care raspunsul este diferit exact in functie de nevoile stringente ale fiecaruia.

 

Socotelile sunt simple: daca ai nevoie de cash, intotdeauna iei un credit de nevoi personale. Pentru cumparaturi la comercianti, excursii, bilete avion si altele, cardul de credit este o optiune.

 

Creditul de nevoi personale poate fi obtinut orice scop, banca nu intreaba care este destinatia finala. Suma este rambursata in rate lunare egale, formate din suma stabilita pentru creditul initial plus dobanda, intr-o perioada determinata de timp . Toate conditiile, inclusiv comisioanele bancii care, impreuna cu dobanda anuala perceputa la credit formeaza dobanda anuala efectiva (DAE) trebuie sa fie clar stipulate in contractul cu banca.

 

Cardul de credit este emis, de obicei, cu o suma de  avantaje, cum ar fi: perioada de gratie, returnarea unei sume, ca procent din total cumparaturi efectuate (cashback), rate cu dobanda zero,  conditia fiind sa fie utilizat exclusiv pentru cumparaturi pentru a beneficia de aceste avantaje.

Citeste mai mult...

2017-09-26

0 comentarii

Cand si cum creste rata la credit atunci cand creste?

Dobanzile variabile sunt calculate dupa formula ROBOR + marja bancii. Marja bancii este fixa si nu poate fi modificata pe durata contractului, in timp ce indicele ROBOR este singura variabila in functie de care ratele la creditele in lei pot sa scada sau sa creasca.

 

Acum, indicele are valoarea de 0,82, dupa ce in urma cu cateva luni a fost de 0,68, iar cifra este comunicata zilnic de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), calculata pe baza tranzactiilor interbancare.

 

Majorarea cu cateva zecimi de puncte procentuale inseamna un impact de cativa lei la o rata pentru un credit ipotecar mediu, de 200.000 lei. In general, o diferenta de 1% la dobanda are un impact de 10% in rata, deci variatii subunitare ale indicelui ROBOR conduc la un impact aproape nesesizabil in rata.  

 

Prin urmare, pe ce se bazeaza ingrijorarea ca ratele la credit vor creste ingrijorator in perioada urmatoare? In 2012, valoarea indicelui ROBOR era 5,45, cu 3 puncte procentuale mai mica fata de 2007.

Citeste mai mult...

2017-09-26

0 comentarii

Creditele acordate populatiei au fost mai mari cu 5,5% in iulie 2017 fata de iulie 2016

Soldul creditului neguvernamental acordat de bancile din Romania a crescut in luna iulie a anului 2017 cu 0,5%, fata de luna anterioara, ajungand pana la 228 milioane lei. Creditul in lei s-a majorat cu 1,3% fata de luna iunie, iar creditul in valuta (echivalent in lei) s-a diminuat cu 0,7%.

 

Inca un argument in favoarea tezei conform careia creditul in 2017 va depasi semnificativ cifrele anului anterior vine din comparatia cifrelor pe 2016 cu cele din anul 2015.

 

Anul trecut, la finalul primelor 7 luni, dupa ce in primavara fusese adoptata Legea Darii in Plata si Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, volumul total al creditelor acordate scazuse, comparativ cu anul anterior.

Citeste mai mult...

2017-08-31

0 comentarii

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit, pe care ulterior se poate construi, este de luat in calcul, cel putin comparativ cu achizitia unei case gata construite, in al carei pret intra si suprafata de teren pe care este construita. Vorbim mai ales despre terenuri cu utilitati sau cu perspective certe de conectare la infrastructura orasului.

 

Preturile in aceasta perioada sunt inca rezonabile si daca in imobiliare acestea au intrat deja pe o panta ascendenta, in cazul terenurilor cresterea este inca modica.

 

Avand in vedere cele doua argumente – preturi mai mici de 4-5 ori fata de 2008 si infrastructura existenta deja in cele mai multe cazuri – ati putea lua in considerare o achizitie de teren in scop investitional, daca nu chiar in scop locativ, printr-un credit bancar.

Citeste mai mult...

2017-08-31

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne