Blog

Chiriile sunt acceptate ca venit unic la creditele garantate

Veniturile din chirii sunt considerate de catre banci drept venituri eligibile, dar in anumite conditii, care nu difera foarte mult de la o banca la alta. Astfel, criteriile importante de care acestea tin cont la analiza dosarului de credit sunt perioada pentru care este incheiat contractul de inchiriere si calitatea persoanei care inchiariaza locatia.  

Plaja proportiilor in care aceste venituri sunt luate in considerare variaza, de la o banca la alta, intre 20 si 90%, in general fiind tratate ca venituri adiacente. Reprezinta exceptii cazurile in care sunt acceptate drept venituri unice pentru obtinerea unui credit.


Chiriile sunt acceptate de catre banci ca venit unic doar in cazul creditelor garantate, in rest, acestea sunt luate in considerare ca venituri adiacente, pe langa alte venituri permanente sau fluctuante.

 

In cazul contractelor incheiate pe perioada determinata, contractul trebuie sa aiba clauza de reinnoire automata sau este obligatoriu ca acesta sa fi fost reinnoit cel putin o data si sa fie valabil minim 6 luni de la data solicitarii creditului.Sunt insa si banci care iau in considerare contracte de inchiriere pe o perioada determinata, cu un contract incheiat pe o perioada care sa acopere cel putin perioada de creditare.

 

 

Citeste mai mult...

2015-07-11

0 comentarii

Cifra-record din ultimii sase ani comunicata de BNR

Creditele acordate de banci populatiei in luna mai 2015 insumeaza 2,5 miliarde lei, cel mai mare volum din ultimii sase ani.

 

Peste 97% din totalul creditelor ipotecare acordate in luna mai 2015 au fost credite in lei si doar 3% credite in valuta, releva cifrele publicate de Banca Nationala a Romaniei.

 

Fata de luna mai a anului trecut, suma creditelor de acest tip este mai mare cu 60%, iar fata de luna    aprilie 2015 cresterea este  de peste 31%.

 

Citeste mai mult...

2015-07-02

0 comentarii

Studiu KIWI FINANCE: Romanii cu venituri mari se imprumuta cu ipoteca

Creditele de nevoi personale sunt accesate in special de catre persoanele cu venituri sub 1.500 de lei pe luna, in timp ce creditele ipotecare (care includ si creditele imobiliare) sunt accesate in cea mai mare masura de catre romanii cu venituri medii si peste medie, respectiv intre 2.500 si 5.000 de lei pe luna, si chiar de catre cei cu venituri de peste 10.000 de lei lunar, releva Studiul KIWI FINANCE privind structura creditelor intermediate in primele patru luni ale anului 2015.

 

Analiza structurii portofoliului de credite intermediate in primele patru luni ale acestui an arata ca, din punct de vedere al nivelului de venit, cele doua tipuri de credite sunt accesate de catre categorii diferite de solicitanti. Astfel, cea mai mare parte dintre clientii care au contractat un credit de nevoi personale (42%), adica aproape jumatate din totalul clientilor KIWI FINANCE, au venituri mai mici de 1500 de lei lunar. Urmeaza cei cu venituri situate intre 1.500 si 2.000 de lei lunar (15%) si cei cu venituri intre 2.000 si 2.500 de lei lunar (11%). Distributia pe aceste segmente de solicitanti reflecta, de fapt, structura veniturilor populatiei la nivel national, respectiv majoritatea romanilor castiga lunar mai putin de 1500 de lei.

 

Citeste siCredit de nevoi personale

 

Ponderile insumate ale creditelor de nevoi personale accesate de catre persoane din aceasta plaja de venituri – mai mici de 1.500 de lei si pana la 2.500 de lei/luna – ajunge la 68% in total, adica peste doua treimi. Cifra arata, pe de o parte, faptul ca nevoile celor cu venituri mici le depasesc posibilitatile financiare si optiunea unui credit este cea mai viabila, pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi.

 

Citeste mai mult...

2015-06-18

0 comentarii

Cum poti sa vinzi locuinta cumparata prin Prima Casa

Prima casa achizitionata cu un credit obtinut prin programul guvernamental in vigoare va putea fi instrainata  chiar inaintea incheierii termenului de cinci ani, asa cum era prevazut initial in lege. Practic, sunt trei cai prin care poate fi realizat acest deziderat, fie ca proprietarii isi doresc o casa mai mare, fie ca decid, pur si simplu, sa isi lichideze creditul Prima Casa.

 

 

O prima cale, chiar daca in Cartea Funciara a imobilului este prevazuta interdictia de instrainare, este aceea ca imobilul sa fie preluat, prin novatie, de o  alta persoana fizica, care indeplineste conditiile de eligibilitate ale Programului.

Citeste mai mult...

2015-06-10

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne