Blog

Creditul cu buletinul – problema sau solutia creditarii?

Anca Bidian, CEO KIWI Finance

 

Cei mai multi romani, daca sunt intrebati care au fost experientele lor in accesarea unui credit, vor pune pe primul loc nemultumirea, pana la frustrare, fata de birocratia bancilor, adica numarul mare de hartii, si drumuri intre angajator si banca, pe care trebuie sa le faca in acest demers. Asta, dupa ce a fost depasita perioada in care nivelul mare al dobanzilor era principala tinta a comentariilor negative.

 

Cererea de creditare este acum pe crestere, dobanzile au atins minime de neimaginat acum cativa ani, lichiditatea in piata e la cote maxime, ceea ce a atras cresterea apetitului si a nevoii bancilor de creditare. Prin urmare, putem spune ca “s-au aliniat astrele” si avem toate premisele pentru o crestere consistenta si sustenabila a creditarii. Insa riscam, in continuare, sa ne sufocam in hartii, neaparat si obligatoriu stampilate, si pana la Dumnezeu ne cam mananca sfintii pana luam un credit.

 

De-a lungul anilor, numarul documentelor necesare unui dosar de credit s-a tot marit.

Citeste mai mult...

2015-05-13

0 comentarii

Divortati, dar uniti prin credit!

Instanta judecatoreasca emite, in cazul divortului cerut si consimtit de sotii care au ajuns la concluzia ca e mai bine sa-si separe vietile si bunurile, o hotarare prin care se stabilesc conditiile acestei decizii. Chestiunea devine mai complicata in cazul in care cei doi soti au contractat impreuna unul sau mai multe credite, de orice natura.

 

In cele mai multe cazuri, intentia celor doi este de a “separa” si datoriile, nu numai veniturile ori bunurile dobandite impreuna, si de aici apar problemele.

 

Pentru ca banca nu este obligata si nu “recunoaste “ automat actul de divort. In ce sens? Juridic, entitatea bancara nu este interesata daca cei doi contractanti mai sunt ori nu mai sunt impreuna, “legati” de actul casatoriei.

Citeste mai mult...

2015-05-07

0 comentarii

DAE nu e regele!

Despre Tara Creditelor s-a crezut mult timp ca este condusa de Dobanda, asa incat locuitorii ei, adica cei care obtineau credite, indiferent de care, nu se prea uitau la niciun alt element atunci cand deveneau posesorii creditului mult-visat. Acest lucru s-a perpetuat ani la rand, in Romania, in primul rand pentru ca bancile nu s-au preocupat si de educatia financiara a clientilor.

 

Pe de alta parte, nu e mai putin adevarat ca nici clientii, in goana lor dupa credite, in perioada de crestere economica, nu au fost interesati sa inteleaga prea mult care sunt costurile reale pe care le implica un credit, cum le va afecta viata, in general, si bugetul de familie, in special.

 

Situatia s-a schimbat radical odata cu criza economico-financiara generalizata la nivel mondial, cand romanii au descoperit, oarecum surprinsi, ca au semnat contracte de creditare care contin si alte costuri in afara de dobanda. Toate costurile aferente banilor imprumutati  - dobanda anuala, comisioanele bancare de administrare, asigurare de viata, alte taxe lunare/anuale percepute de banci – toate adunate constituie Dobanda Anuala Efectiva (DAE).

Citeste mai mult...

2015-05-06

0 comentarii

KIWI FINANCE – crestere cu 10% a cifrei de afaceri si credite de 300 milioane lei in 2014

Anul trecut, creditele obtinute prin KIWI FINANCE au totalizat 300 milioane lei, cu 11% mai mult fata de 2013.

 

Creditele intermediate pentru persoane fizice au reprezentat 96% din portofoliul KIWI FINANCE, astfel: credite ipotecare standard 65%, credite de nevoi personale 24%, credite intermediate in cadrul programului Prima casa 7%. Diferenta de 4% au fost credite intermediate pentru persoane juridice. 

 

Cresterea cea mai mare fata de anul anterior s-a inregistrat pe segmentul creditelor ipotecare, respectiv un volum de credite intermediate mai mare cu 39% fata de 2013. Cresterea a fost incurajata in principal de  scaderea dobanzilor, stabilitatea preturilor pietei imobiliare si aparitia a noi oferte in zona de locuinte.

 

“Estimam ca aceasta tendinta de crestere se va pastra si in 2015, an care a inceput deja cu un volum de credite intermediat mai mare cu 50% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut”, precizeaza Anca Bidian.

 

Principalele obiective ale  anului 2015 sunt cresterea cu 15% a volumul de credite intermediate, fata de anul trecut, si consolidarea retelei nationale. Astfel, KIWI FINANCE va ajunge la un volum de credite de 345 milioane lei la sfarsitul anului, ceea ce va insemna o cota de piata superioara cu 7% celei din 2014.

Citeste mai mult...

2015-04-28

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne