Blog

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil trebuie sa-ti fie perfect cunoscute in momentul in care te pregatesti de o tranzactie imobiliara. Lista cuprinde 17 pozitii, astfel:

 

Pe primele trei locuri sunt: 1. locatia, 2. accesibilitatea si 3 lichiditatea zonei. La acestea se aduaga si  4. suprafata imobilului, 5. structura si vechimea, 6.valoarea de inlocuire, 7. randamentul, 8. facilitatile din vecinatate si standardul vecinatatilor

 

Se adauga factori care au un impact deosebit in stabilirea pretului final: 9. materialele care au fost folosite, 10. eventualele dezastre naturale la care a fost supusa si 11. modul in care a fost exploatata.

 

Partea juridica (12) este, de asemenea, un aspect foarte important atunci cand este realizat un raport de evaluare. Astfel, in cazul unei vanzari, proprietarul trebuie sa puna la dispozitia evaluatorului actele de proprietate in original, cat si documentatia cadastrala. La aceste se adauga  13. cartea tehnica a constructiei si 14. certificatul energetic.

Citeste mai mult...

2017-06-25

0 comentarii

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa?

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa? Este o intrebare care ar parea fara sens, daca avem in vedere doua aspecte: avansul si dobanda anuala, mai mici in cazul Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

 

Calculele arata ca, pe termen lung, costurile pot fi mai mare la Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

Astfel, avansul in cazul primului dintre acestea porneste de la 15% din valoarea achizitiei si poate ajunge, la unele banci la 25-30%, in timp ce la un credit Prima Casa, acesta este de 5% din valoarea imobilului cumparat.

 

Dobanda anuala la un Credit Ipotecar Standard este calculata pe indicele ROBOR  la 3 luni + marje intre 2, 55% si 2,9%, in timp ce la un credit Prima Casa  dobanda anuala este  ROBOR la 3 luni + 2%. Si aici avem, teoretic, un cost mai mic, adica un procent mai putin la dobanda anuala.

 

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un Credit Prima Casa, desi avansul cerut este mai mare in cazul primului dintre acestea?

Citeste mai mult...

2017-06-21

0 comentarii

Cat timp vrei sa fii dator la banca?

Cat timp vrei sa fii dator la banca sau, cu alte cuvinte, stabileste exact, inainte de a lua un credit, perioada in care va trebui sa suporti imprumutul.

 

Poti opta pentru un credit derulat pe o perioada scurta de rambursare, caz in care rata lunara va fi mai mare, sau pentru un credit intins pe o perioada mai lunga de timp, tocmai in ideea unei rate lunare mai mici, astfel ca intrebarea “cat timp vrei sa fii dator la banca” este esential.

 

Evident, alegerea va fi in functie de disponibilitatile banesti si de planurile financiare de viitor. Cine vrea sa scape mai repede de datorie si sa plateasca o suma totala mai mica va alege creditul “scurt”. Acesta va face insa un efort lunar sporit, platind rate mai mari decat cel care isi va structura imprumutul pe mai mult timp.

 

Pe scurt, problema “pe cat timp ma indatorez” devine una de optiune intre doua scenarii: “vreau sa scap mai repede de datorie, chiar cu un efort financiar lunar mai mare” sau “vreau sa platesc cat mai putin pe luna, acceptand sa fiu dator o perioada mai indelungata si sa platesc in consecinta dobanzi totale mai mari”.

 

Cat timp vrei sa fii dator la banca? Iata care sunt factorii principali de care sa tii cont atunci cand ti-ai propus sa faci un credit:

Citeste mai mult...

2017-06-15

0 comentarii

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR SI LIBOR?

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR si LIBOR si cum se calculeaza? Este vorba despre indici de referinta ai pietelor bancare pentru care se calculeaza si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in LEI, EURO, USD si CHF.  

 

ROBOR este abrevierea indicelui Romanian Interbank Offer Rate si reprezinta rata medie a dobânzii pentru creditele în lei pe care si le acorda bancile la imprumuturile intre ele, pe piata interbancara. Indicele este stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

 

La fel EURIBOR, este dat de piata interbancara europeana, iar LIBOR, de catre piata interbancara din Londra (London Interbank Offered Rate) pentru celelalte valute.

 

Institutiile de credit se imprumuta zilnic cu lichiditati intre ele, pe perioade care variaza de la o zi la un an. ROBOR este  rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicii sunt calculati zilnic, ca medie aritmetica a ratelor de dobânda afisate de un numar de 10 banci comerciale, selectate de catre BNR potrivit unor criterii de performanta.

 

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR si LIBOR la 3 si 6 luni?

Citeste mai mult...

2017-05-31

0 comentarii

Articole recente

Urmareste-ne