Blog / Credite

Darea in plata in 6 pasi

 1. Consumatorul intocmeste o NOTIFICARE si o transmite creditorului, printr-un executor judecatoresc, avocat sau notar public, prin care il informeaza ca a decis sa apeleze la Legea privind darea in plata sis a transmita astfel dreptul de proprietate asupra imobilului obtinut prin credit ipotecar, pentru a stinge datoria generata prin contractul de credit ipotecar.

   

 2. Cu cel putin trei zile inainte de prima zi de convocare la notarul public, partile – debitor si creditor - transmit acestuia informatiile si inscrisurile necesare incheierii actului de dare in plata.

   

 3. De la data primirii notificarii, dreptul creditorului de a se indrepta impotriva codebitorilor sau a garantilor personali sau ipotecari se suspenda.

   

 4. Creditorul poate contesta, in maxim 10 zile de la data comunicarii, indeplinirea conditiilor de intrare pe legea darii in plata a clientului. Daca se admite definitiv contestatia, creditorul poate demara proceduri judiciare contra debitorului.

   

 5. Daca o astfel de contestatie nu  a existat din partea creditorului, cererea debitorului (client) se va judeca in procedura de urgenta, cu citarea partilor, de catre judecatoria in circumscriptia in care domiciliaza consumatorul.

   

 6. Daca creditorul nu se conformeaza dispozitiilor legale, debitorul poate solicita instantei sa pronunte o hotarare prin care sa se constate stingerea obligatiilor nascute din contractul de credit ipotecar si sa transmita dreptul de proprietate catre creditor.

   

Este important de stiut ca NOTIFICAREA intocmita atunci cand clientul apeleaza la Legea darii in plata trebuie sa cuprinda si detalii privind intervalul orar, in doua zile diferite, in care sa se prezinte la notarul public stabilit de catre debitor, in vederea incheierii actului translativ de proprietate.

 

Prima zi de convocare la notarul public nu va fi stabilita, conform Legii darii in plata, mai devreme de 30 de zile libere, timp in care orice plata catre creditor va inceta, precum si orice actiune intreprinsa de catre creditor impotriva debitorului si /sau a bunurilor acestuia.

 

De asemenea, Legea darii in plata prevede ca toate actiunile de mai sus pot fi realizate, in egala masura, de catre codebitori, garanti personali sau ipotecari ai clientului principal, cu acordul acestuia ori a succesorilor lui.
Articole recente

Urmareste-ne