Blog / Credite

Cum poti sa vinzi locuinta cumparata prin Prima Casa

Cum poti sa vinzi locuinta cumparata prin Prima CasaPrima casa achizitionata cu un credit obtinut prin programul guvernamental in vigoare va putea fi instrainata  chiar inaintea incheierii termenului de cinci ani, asa cum era prevazut initial in lege. Practic, sunt trei cai prin care poate fi realizat acest deziderat, fie ca proprietarii isi doresc o casa mai mare, fie ca decid, pur si simplu, sa isi lichideze creditul Prima Casa.

 

O prima cale, chiar daca in Cartea Funciara a imobilului este prevazuta interdictia de instrainare, este aceea ca imobilul sa fie preluat, prin novatie, de o  alta persoana fizica, care indeplineste conditiile de eligibilitate ale Programului.

 

In acest sens, Banca îşi exprimă acordul în numele şi în contul statului pentru preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei/locuinţei viitoare în cadrul programului de către:

 

 

Banca îşi exprimă acordul, în numele şi în contul statului, pentru ridicarea temporară a interdicţiei de înstrăinare. Preluarea creditului de către un alt beneficiar, înainte sau după expirarea perioadei celor 5 ani de interdicţie de înstrăinare a imobilului, se consideră o acordarea unui nou credit Prima Casa şi va fi analizată în condiţiile valabile la data preluării.

                     

O alta cale este aceea de a se achita integral creditul din surse proprii iar ulterior se vor face demersurile necesare pentru ridicarea interdictiei de instrainare, deoarece obiectul garantiei practic nu mai exista, astfel ca imobilul se poate vinde fara nicio restrictie.

 

In fine, o a treia cale este vanzarea imobilului, vechiul proprietar urmand sa achite  total creditul din suma obtinuta din vanzare. Se obtine initial acordul de instrainare de la banca si de la Ministerul Finantelor, dupa care se realizeaza efectiv transferul de proprietate si actele aferente. Noul cumparator poate cumpara imobilul inclusiv prin credit ipotecar standard, nefiind conditionat de accesarea unui alt credit Prima Casa.

 

Citeste aici despre alte modificari Prima Casa.

 

“Noile prevederi ale programului Prima Casa, ofera solutii la o serie de situatii ivite in practica, vor ajuta la cresterea dinamicii tranzactiilor pe piata imobiliara si vor permite, totodata clientilor care au accesat anterior Prima Casa sa isi achizitioneze o alta  locuinta, in functie de nevoile lor actuale”, precizeaza Traian Stancu, Chef Operations Officer Kiwi Finance.
Articole recente

Urmareste-ne