Blog / Credite

Romania are cei mai multi proprietari de locuinte din Europa

Stiati ca Romania este pe primul loc in UE cand vine vorba despre numarul de proprietari de locuinte? 96% detin imobilele in care locuiesc, arata o statistica Eurostat. Romanii prefera sa fie proprietari, doar 4% din populatie (fata de 30% media UE) sta cu chirie (in fiecare stat membru UE sunt mai multi proprietari de locuinte decat chiriasi, pe ultimul loc clasandu-se Suedia cu 65% proprietari).

 

Astazi peste 30% dintre tinerii romani, cu varste cuprinse intre 18 si 25 ani, iau in calcul un credit pentru achizitia unei locuinte iar aceasta in timp ce 13% dintre ei au contractat deja un astfel de credit pe termene de pana la 30 ani. Sunt increzatori in fortele proprii si 7 din 10 considera ca au o situatie financiara mai buna decat parintii lor. Avansul necesar este intre 5 si 25% in functie de produsul ales si de profilul de risc. Astfel avansul este propria investitie in casa si nu o cheltuiala. De exemplu pentru aceeasi valoare a casei, un avans mai mic duce la rate mai mari si invers.

 

De la 1 ianuarie 2019, prin regulamentul BNR se limiteaza gradul de indatorare la 40% sau 45% daca se achizitioneaza primul imobil, insa nu se mai considera cheltuieli de subzistenta pt calculul eligibilitatii si implicit sumei maxime pe care o poate obtine o familie de la banca pentru achizitionarea unui imobil sau contractarea unui credit de nevoi personale.

 

Si pentru ca este mult mai usor de exemplificat, haideti sa simulam o situatie des intalnita si sa aflam ce credit, pe o durata de 360 luni (30 ani), poate obtine anul acesta o familie cu doi copii care are un venit lunar cumulat de 5.000 lei, comparativ cu anul trecut:

 

 

La finalul anului trecut s-a eliminat legislativ si interdictia de a cumpara mai multe proprietati cu TVA de 5%. Eliminarea acestei restrictii de la 1 ianuarie 2019 a dus la revigorarea vanzarilor de garsoniere si apartamente care au sub 120mp si a caror valoare totala (locuinta + teren) nu depaseste 450.000 lei.

 

Tot pentru un impact pozitiv in domeniul imobiliar a fost eliminata din Codul Fiscal limitarea suprafetei de teren pe care este construita locuinta (pana la 31.12.2018 fiind de maximum 250mp), astfel incat acum suprafata de teren pe care este construita locuinta poate fi oricat de mare.

 

Aceste modificari sunt mai mult decat binevenite, daca tinem cont ca, asa cum reiese din datele pietei rezidentiale, pentru locuintele cu o suprafata de max 120 mp, 71% dintre cereri au valoarea sub 450.000 lei.

 

Piata imobiliara romaneasca a inregistrat in primele 6 luni o activitate mai dinamica decat media tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE). Sunt numeroase tranzactii in diverse stadii de negociere pe piata de investitii, ceea ce e posibil sa duca la cel mai mare volum de dupa 2014, depasind 1.2 miliarde euro.

 

Si pentru ca tot vorbim de credite, automat vine vorba si despre dobanzi. Incepand cu 1 aprilie 2019 toate contractele de credit, indiferent de tipul dobanzii sau de produsul de creditare, au ca dobanda de referinta IRCC (Indice de Referinta pentru Creditele Consumatorilor, astazi = 2,63) si nu ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate, astazi = 3,04).

 

Pentru cei interesati sa cumpere o locuinta construita dupa anul 2000, in categoria energetica A si B+, KIWI Finance vine cu Creditul Ipotecar Verde in valoare de 300.000 lei - asadar, daca aveti venituri de cca o mie euro net lunar si va permiteti timp de 30 ani o rata de cateva sute (dobanda anuala fiind de 5.03%), acest credit vi se potriveste de minune. Iar pentru mobilarea rapida a noii locuinte apelati la un Credit de Nevoi Personale in valoare de 100.000 lei, acordat in 24h si timp de 5 ani veti plati o rata de doua mii lei (dobanda anuala fixa fiind de 8.9%),

 

Daca nu stiti la ce banca sa apelati si nici timp de pierdut nu aveti, mai bine intrebati specialistii. Acestia sunt brokerii de credite bancare care va diminueaza riscul si va ajuta sa faceti alegerea potrivita. Cel mai cunoscut dintre ei este KIWI Finance, broker care de 15 ani stie detalii despre toate creditele de pe piata bancara, care va intocmeste dosarul, se ocupa de toate diligentele necesare si nici nu va solicita vreun onorariu (fiind platit de banca aleasa de dumneavoastra).
Nu sunt comentarii la aceasta postare!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine: security
Am citit si accept Conditiile Generale privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Articole recente

Urmareste-ne