Blog / Credite

CELE 5 SEMNE CARE ARATA CA IN 2019 NU VA SCADEA CREDITAREA

Ideea că volumul creditării va înregistra un recul pe parcursul acestui an a fost vehiculată în mediile de business, în contextul divergenţelor dintre autorităţi şi sectorul bancar, pe marginea noutăţilor legislative, care ar putea descuraja activitatea de intermediere financiară. Deocamdată, realitatea din piaţă contrazice această anticipare.

 

BNR anunţă linişte

 

Banca Naţională a României (BNR) ne transmite că nu avem motive să ne temem de eventuale „cutremure financiare”, care ar afecta creditarea în acest an.

 

„Rezultatele ultimelor teste de stres derulate la nivelul instituțiilor de credit (iunie 2018) atestă nivelul adecvat al lichidității și nu evidențiază riscuri semnificative pentru sectorul bancar, pe fondul deținerii unui stoc confortabil de active lichide (reprezentate, în special, de titluri de stat și expuneri față de banca centrală)”, se arată în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare, publicat de BNR în decembrie 2018.

“Riscul scăzut de lichiditate este dat de stabilitatea principalei surse de finanțare (depozitele atrase de la sectorul real), care prezintă un risc scăzut de retrageri în contextul granularității ridicate și al proporției importante a depozitelor garantate”, menţionează raportul citat.

 

Prognoze pozitive pentru venituri

 

Previziunile guvernamentale privind veniturile şi evoluţia numărului de joburi ocupate sunt pozitive. Salariul mediu brut urmează să crească anul acesta cu aproape 15% faţă de 2018, până la 5.163 de lei pe lună, iar cel net va parcurge acelaşi ritm ascendant, atingând 3.085 lei pe lună, potrivit celor mai recente estimări al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

 

De asemenea, numărul mediu al salariaţilor va urca anul acesta de la 5.109.000 la 5.282 persoane (un avans de 3,4% faţă de anul precedent), iar populaţia activă în vârsta de muncă (15-64 ani) va înregistra o creştere de 1,4%, după scăderea de 0,6% din 2018 comparativ cu 2017. Evident, toate aceste mișcări vin pe un fond salarial deja majorat semnificativ în ultimii doi ani, la care se adaugă un segment important de ”pensionari speciali„ care își vor permite deja fie sa se împrumute în nume propriu, fie să-și ajute apropiații în calitate de co-debitori.

 

Efectele Ordonanţei 114 în creditare

 

Efectele negative, estimate, ale unuia dintre cele mai nocive și controversate acte normativ adoptate în ultimii ani, înca nu se văd, în ceea ce privește creditarea. Este probabil că, într-un context economic din ce în ce mai tensionat, în care prima care își arată colții este inflația, volumul creditării va cunoaște un recul, cel puțin pe trimestru I al anului în curs.

 

Ordonanţa de Urgenţă 114, care a instituit “taxa pe lăcomie”, încă nu a provocat un mare cutremur în piaţă, cel puțin dacă avem în vedere că nicio bancă, mare sau mică, nu și-a anunțat intenția de retragere din România. Cu alte cuvinte nu s-a creat acel “gol” care ar putea duce la creşterea dobânzilor şi implicit la scăderea creditării.

 

La Comisia pentru buget-finanţe din Senat s-a propus chiar eliminarea Ordonanţei. Amendamentul a fost respins, iar dezbaterile în vederea adoptării unui raport la proiectul de lege pentru aprobarea actului normativ au fost amânate, până după întâlnirea dintre parlamentari și reprezentanții băncilor.

Robor stă cuminte

Nici indicele ROBOR, “mărul discordiei”, nu s-a înscris pe o traiectorie periculoasă, de natură să inflameze spiritele, mai abruptă decât cea înregistrată deja anul trecut. Indicii ROBOR, atât cel la trei cât şi cel la şase luni, nu au avut, de la începutul anului până acum, o evoluţie îngrijorătoare, care să anunţe mari fluctuaţii, cu efecte dezastruoase pentru dobânzi.

 

Între sesiunile din 3 ianuarie şi 25 februarie, ROBOR la trei luni a urcat de la 2,99% la 3,28% pe an, iar ROBOR la şase luni, de la 3,30% la 3,41%. Aşadar, nu vedem o scădere, aşa cum aşteptau guvernanţii, ca urmare a introducerii “taxei pe lăcomie”, dar nici un salt spectaculos, de natură să descurajeze intermedierea financiară.

 

Anul începe în creştere

 

Anul în curs a început pe un trend ascendent, confirmând tendinţa cunoscută pe termen lung. Creditul neguvernamental a crescut în ianuarie 2019 cu 8,4% (4,9% în termeni reali), faţă de aceeaşi lună a anului precedent, pe seama creşterii cu 12,8% a componentei în lei (9,2% în termeni reali) şi a creşterii cu 0,9% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,8%), conform datelor BNR. Totalul creditelor acordate populaţiei era, la 31 decembrie 2018, de 133 miliarde de lei, faţă de 121,8 miliarde de lei, la sfârşitul anului 2017.
Articole recente

Urmareste-ne