Blog / Credite

De anul viitor gradul de indatorare va fi de maximum 40% din venitul net

Incepand cu 1 ianuarie 2019, clientii bancilor si ai IFN-urilor se vor putea indatora de maximum 40% din venitul net, iar la imprumuturile in valuta, pragul va fi de maximum 20%. Pentru creditele acordare prin programul guvernamental Prima Casa, pragul este de 45%.

 

Aceste trepte de indatorare se aplica doar creditelor noi, nu si creditelor aflate deja in derulare si refinantarilor, daca nu este solicitata si o suma suplimentara prin refinantare.

 

Desi pare exagerata, Hotararea BNR vine in urma unei analize pertinente a expertilor bancii centrale, in contextul deciziilor de politica economica din ultimii doi ani, in special in cee ace priveste cresterea veniturilor unei parti din populatia activa, in special din randul bugetarilor.

 

De mai multe ori, pe parcursul acestui an, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca masura este in interesul clientilor bancilor, ajutandu-i si indemnadu-i sa fie prudenti cu indatorarea, mai ales pe termene medii si lungi.

 

Pe langa acest aspect, sunt si alti factori economici care au impus, in cele din urma, cresterea pragului de indatorare: cresterea diferentelor salariale intre sectorul de stat si cel privat, nivelul inflatiei, cresterea apetitului pentru credite de toate tipurile, in special pentru credite ipotecare, precum si un avant al pietei imobiliare, comparabil cu cel de dinaintea crizei (2008).

 

Imprumuturile bancare ar putea deveni mai greu de accesat pentru unele paturi ale populatiei, in special pentru cele cu venituri mici. Expertii BNR au explicat insa ca principalul obiectiv avut in vedere a fost protejarea populatiei cu venituri medii si sub medie, in sensul imbunatatirii capacitatii de plata si pentru creditare sanatoasa.

 

Noile reguli stabilite de BNR privind restrictionarea creditarii populatiei prin limitarea gradului de indatorare pentru creditele de consum si ipotecare simplifica desfasurarea procesului de creditare.

 

Se estimeaza ca impactul economic nu va fi totusi atat de puternic, in sensul unei diminuari considerabile a cererii pe creditele imobiliar si pe creditele de consum, intrucat veniturile majoritatii populatiei au crescut peste rata inflatiei in ultimii doi ani.
Articole recente

Urmareste-ne