Blog / Piata imobiliara

Ce este mai usor sa iei: un credit sau o casa?

Pare o intrebare fara sens, dar daca tinem cont de timpul necesar gasirii locuintei perfecte pentru fiecare – ca locatie, suprafata, acces la diferite facilitate, confort si, nu in ultimul rand, pret – s-ar putea sa descoperim ca nu e atat de usor acest pas. Pe de alta parte, bancile, cu toata birocratia lor care, in unele cazuri, chiar s-a mai redus, au ajuns, si cu ajutorul brokerilor de credite, sa scurteze semnificativ timpul de asteptare pentru obtinerea unui credit.

 

Este mai usor acum sa iei un credit de achizitie locuinta decat sa-ti gasesti o casa? Efervescenta de pe piata imobiliara, inceputa in urma cu mai bine de un an, a determinat, pe langa cresterea preturilor si accelerarea tranzactiilor imobiliare, inca un fenomen: clientii se trezesc ca banca le aproba cererea de creditare, chiar inainte ca acestia sa-si gaseasca locuinta.

 

Care este explicatia? De ce este mai usor sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa pare o intrebare fara sens, cel putin daca avem in vedere oferta imobiliara din acest moment. Fie ca este vorba despre apartamente mai vechi, construite inainte sau dupa 1989, fie ca este vorba despre locuinte noi, realizate dupa anul 2000, important nu este neaparat numarul acestora, cat mai ales criteriile beneficiarilor, la care raspund sau nu.

 

Bancile au scazut foarte mult costurile atasate creditarii, pe de o parte, iar clientilor le-au crescut veniturile, pe de alta parte, si o buna parte dintre acestia indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse in piata bancara. Daca un client corespunde acestor criterii, are o situatie buna in Biroul de Credit si face dovada unor venituri rezonabile pe termen lung, adica are un profil creditabil, este probabil ca I se va aproba un credit ipotecar prin care sa-si achizitioneze casa mult-visata.

 

In zona imobiliara, unde oferta pare nelimitata si foarte diversificata, a gasi o locuinta care sa corespunda intrutotul criteriilor fiecaruia dintre clienti este un demers de durata si destul de complicat. “Din analizele noastre reiese faptul ca durata de cautare a unui apartament, in vederea cumpararii, depaseste trei sau patru luni, uneori mai mult chiar, timp in care, clientul, care a depus actele pentru un credit, obtine aprobarea creditului, dar el nu si-a gasit casa”, spune Anca Bidian, CEO KIWI Finance. Cum se explica acest paradox si de ce este pare acum mai simplu acum sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa?

 

Explicatiile tin de oferta imobiliara si numai de oferta imobiliara din acest moment, atat in Bucuresti cat si in tara, care poate fi caracterizata, la o prima vedere, ca fiind diversificata, echilibrat distribuita in toate punctele cardinale ale orasului, dar si capabila sa indeplineasca cele mai variate dorinte si necesitati ale potentialilor clienti. Realitatea arata un pic altfel.

 

Se afla in constructie, numai in Bucuresti, peste 50 de ansambluri rezidentiale , mici si medii, in oras si alte cateva la periferie, in toate cele patru puncte cardinale ale orasului. Se adauga proiectele incepute inainte de criza si aflate in faze de finisaj si unele nou-incepute la distante de 10-15 km de oras.

  

Cei mai multi dezvoltatori au inceput proiectele imobiliare nu neaparat pentru ca au tinut cont de cerintele locative ale pietei, ci pentru ca au avut terenuri disponibile sau fonduri disponibile (uneori nici macar fondurile si s-au imprumutat la banci) si au construit exact pe acele terenuri, indiferent de amplasarea lor. O parte dintre acestia nu au studiat, inainte sa construiasca, cerintele pietei, pe de o parte, si nici nu si-au stabilit cu exactitate profilul clientului vizat. Cele doua aspecte merg mana in mana cand este vorba despre dezvoltarea unui proiect imobiliar.

 

Conceptul de pana acum a fost simplu: dezvoltatorii au construit acolo unde au avut teren – ca este in mijlocul orasului sau ca este la periferie, nu are importanta – considerand ca vor gasi ulterior clientii care sa cumpere si sa locuiasca in acel loc. Cu alte cuvinte, s-a mers pe norocul de a potrivi oferta cu cerintele anumitor clienti. In unele cazuri a functionat si respectivele ansambluri, de dimensiuni mici si rezonabile, au reusit a fi vandute aproape in totalitate. In alte cazuri insa, lucrurile s-au oprit la criza si s-a lasat cu falimente, paragina si lectii dure pentru clientii care au pierdut avansurile spre rezervare, adica bani.

 

In aceste conditii, pare mai usor sa iei un credit, incepand cu gasirea solutiei de creditare, intocmirea dosarului si aprobarea creditului, ori sa-ti gasesti casa visurilor, pentru care sa te imprumuti? Iata dilema pe care clientii bancilor si ai dezvoltatorilor imobiliari o au de rezolvat de fiecare data cand iau decizia de a se imprumuta pentru o achizitie imobiliara.
Nu sunt comentarii la aceasta postare!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine: security
Am citit si accept Conditiile Generale privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Articole recente

Urmareste-ne