Blog / Credite

Cand si cum creste rata la credit atunci cand creste?

Dobanzile variabile sunt calculate dupa formula ROBOR + marja bancii. Marja bancii este fixa si nu poate fi modificata pe durata contractului, in timp ce indicele ROBOR este singura variabila in functie de care ratele la creditele in lei pot sa scada sau sa creasca.

 

Acum, indicele are valoarea de 0,82, dupa ce in urma cu cateva luni a fost de 0,68, iar cifra este comunicata zilnic de catre Banca Nationala a Romaniei.

 

Majorarea cu cateva zecimi de puncte procentuale inseamna un impact de cativa lei la o rata pentru un credit ipotecar mediu, de 200.000 lei. In general, o diferenta de 1% la dobanda are un impact de 10% in rata, deci variatii subunitare ale indicelui ROBOR conduc la un impact aproape nesesizabil in rata.  

 

Prin urmare, pe ce se bazeaza ingrijorarea ca ratele la credit vor creste ingrijorator in perioada urmatoare? In 2012, valoarea indicelui ROBOR era 5,45, cu 3 puncte procentuale mai mica fata de 2007.

 

Vezi AICI definitia ROBOR: http://www.kiwifinance.ro/articol-blog/109/ce-sunt-indicii-robor-euribor-si-libor.html

 

Valoarea ROBOR a continuat sa scada pana in vara acestui an, atingand cel mai mic nivel, de 0,68, din ultimii 10 ani, fapt reflectat in scaderea considerabila a dobanzilor la credite. Nu este prima oara cand ROBOR trece prin aceste valori,iar impactul in ratele la creditele in derulare este de sub 1%.

 

Este probabil ca perioada de 10 ani de scadere constanta a indicelui ROBOR sa se fi incheiat, iar curba ascendenta pe care a intrat este normala. Impactul asupra valorii totale a dobanzilor atasate creditelor in derulare este suportabil pe termen lung, daca toate conditiile creditului vor ramane identice in urmatorii ani.
Articole recente

Urmareste-ne