Blog / Credite

Credit de nevoi personale sau card de credit?

Credit de nevoi personale sau card de credit? Ce e mai bun cand ai nevoie de bani, este intrebarea la care raspunsul este diferit exact in functie de nevoile stringente ale fiecaruia.

Socotelile sunt simple: daca ai nevoie de cash, intotdeauna iei un credit de nevoi personale. Pentru cumparaturi la comercianti, excursii, bilete avion si altele, cardul de credit este o optiune.

 

Creditul de nevoi personale poate fi obtinut orice scop, banca nu intreaba care este destinatia finala. Suma este rambursata in rate lunare egale, formate din suma stabilita pentru creditul initial plus dobanda, intr-o perioada determinata de timp . Toate conditiile, inclusiv comisioanele bancii care, impreuna cu dobanda anuala perceputa la credit formeaza dobanda anuala efectiva (DAE) trebuie sa fie clar stipulate in contractul cu banca.

 

Cardul de credit este emis, de obicei, cu o suma de  avantaje, cum ar fi: perioada de gratie, returnarea unei sume, ca procent din total cumparaturi efectuate (cashback), rate cu dobanda zero,  conditia fiind sa fie utilizat exclusiv pentru cumparaturi pentru a beneficia de aceste avantaje.

 

In cazul se retrag sume de la bancomat, acestea sunt considerate credit pur si trebuie returnate ca atare. Daca sumele folosite la cumparaturi se returneaza in perioada stipulate, cardul ajunge intr-adevar un instrument banesc de ajutor la nevoie. Altfel, se poate transforma intr-o datorie perpetua cu costuri mari.

 

Iata un exemplu de calcul la un credit de nevoi personale:

 

Pentru un credit de 100.000 lei pe o perioada de 60  luni,  platesti o rata lunara de 2.020 lei, dobanda 7,85% variabila (ROBOR 3 luni + 6,9%), comision de analiza 400 lei, suma totala de rambursat la finalul perioadei 121.630 lei si DAE 8,32%.

 

Exemplu  de calcul pentru un card de credit:

 

-          Cash back 2% la toti comerciantii din tara si din strainatate daca se acopera lunar limita folosita

-          Comision 0 la plata la comercianti

-          Perioada de gratie de pana la 52 zile

-          Conversie la curs BNR la plati in strainatate

 

Credit de nevoi personale sau card de credit?

Pentru a alege in acord cu situatia ta financiara, venituri si cheltuieli ale familiei si in stransa legatura cu nevoile pe care le ai de acoperit, cel mai indicat este sa analizezi totul cu un broker de credite. Parteneriatele cu institutiile financiare bancare si non-bancare ofera brokerilor o multitudine de variante, din care o va alege pe cea mai potrivita pentru tine.

 
Articole recente

Urmareste-ne