Blog / Piata imobiliara

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit, pe care ulterior se poate construi, este de luat in calcul, cel putin comparativ cu achizitia unei case gata construite, in al carei pret intra si suprafata de teren pe care este construita. Vorbim mai ales despre terenuri cu utilitati sau cu perspective certe de conectare la infrastructura orasului.

 

Preturile in aceasta perioada sunt inca rezonabile si daca in imobiliare acestea au intrat deja pe o panta ascendenta, in cazul terenurilor cresterea este inca modica.

Avand in vedere cele doua argumente – preturi mai mici de 4-5 ori fata de 2008 si infrastructura existenta deja in cele mai multe cazuri – ati putea lua in considerare o achizitie de teren in scop investitional, daca nu chiar in scop locativ, printr-un credit bancar.

 

Vorbim despre zone adiacente Capitalei sau ale oraselor mari, unde exista multe terenuri cu preturi intre 10-20.000 euro, pentru suprafete ideale in constructia de locuinte individuale, de exemplu. 

Costurile bancare sunt extrem de avantajoase in acest moment si permit celor cu venituri medii chiar, in conditiile unei situatii financiare bune, fara datorii mari si intarzieri, investitii in terenuri.

 

Ce variante exista pentru a valorifica portunitatea achizitiei unui teren pe credit? Achizitia terenului cu ipoteca pe terenul achizitionat si achizitia terenului cu ipoteca pe un alt imobil.

 

Exemplul de calcul pentru varianta a doua:

·         Dobanda de 3.5% -4.5%  / an.

·         Suma finantata este de maxim 85% din minimul dintre pretul tranzatiei si valoarea evaluata a imobilului adus in garantie.

 

Avantajul major in acest caz este acela ca terenul ramane liber de sarcini si  optiunile de finantare pentru un viitor credit de constructie sunt mai variate.

 

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit trebuie insa discutata in detaliu, cu un broker de credite, pentru ca acesta are la indemana o intreaga paleta de produse de creditare ale bancilor-partenere.

 

In cazul unui credit avand ca destinatie acest tip de achizitie, pe langa documentele clasice (acte de proprietate si documentatie cadastrala) se solicita obligatoriu certificat de urbanism din care sa rezulte categoria de folosinta a terenului, precum si eventuale limitari, adica interdictii de construire deoarece se afla in zone de protectie: langa stalpi de inalta tensiune, langa malul unui ape sau in preajma unei conducte subterane.
Articole recente

Urmareste-ne