Blog / Piata imobiliara

Ce este Indicele de accesibilitate a locuintelor?

Ce este Indicele de accesibilitate a locuintelor si cum se calculeaza acesta? Raportul dintre pretul locuintei/mp raportat la Salariul mediu pe economie, dintr-o perioada anume, de obicei un an, se numeste indice de accesibilitate.

 

Ce este Indicele de accesibilitate a locuintelor? Exact cum ii spune si numele, Indicele arata cat de accesibile, din punct de vedere al venitului mediu pe economie, sunt locuintele, ca pret mediu pe metru patrat de constructie, al perioadei respective.

 

Un rezultat cat mai apropiat de 1 arata ca piata imobiliara este “mai accesibila”, comparativ cu un rezultat supraunitar, care arata faptul ca imobilele sunt din ce in ce mai “inaccesibile”, daca acest raport este din ce in ce mai mare.

 

Echipa de analisti KIWI Finance calculeaza, an de an, indicele de accesibilitate pentru o locuinta de 55 mp. Astfel, in acest an, pretul mediu pe mp construit se situeaza in jur de 1170 euro (echivalent in lei), venitul mediu pe economie este de circa 616 euro (echivalent), de unde rezulta valoarea de 1,9 a indicelui.

 

In acest moment indicele de accesibilitate se afla la acelasi nivel (1,9) cu cel inregistrat in anul 2004, dar si cu nivelul inregistrat anul trecut, dupa 7 ani de scadere constanta, continua.

 

Din 2005, indicele de accesibilitate a locuintelor a inceput sa creasca constant, an de an, odata cu instalarea crizei financiare, demonstrand si in acest fel ca achizitiile de pe piata imobiliara au devenit “mai inaccesibile”.

In anul 2008 (criza financiara si imobiliara) a atins un maxim de 5,3, dupa care in 2009 a fost de 3,9 si a inceput sa scada pana anul trecut, cand a ajuns, din nou, la 1,9 in 2016 si 2017.

 

Cel mai mic nivel a fost inregistrat in urma cu 15 ani, in anul 2002, cand indicele de accesibilitate a avut un nivel de 1,1. Cu alte cuvinte, in acel an, romanii si-au putut cumpara mai lesne proprietati, intrucat venitul mediu era cu mult peste valoarea pietei imobiliare pe metru patrat.

 

Echipa de brokeri KIWI Finance sunt pregatiti sa-ti raspunda oricaror intrebari privind accesibilitatea ta la piata imobilira si ce credite poti contracta pentru a cumpara in acest moment favorabil achizitiilor de locuinte.

 
Articole recente

Urmareste-ne