Blog / Credite

De ce este mai usor acum sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa?

De ce este mai usor acum sa iei un credit de achizitie locuinta decat sa-ti gasesti o casa? Efervescenta de pe piata imobiliara, inceputa in urma cu mai bine de un an, a determinat, pe langa cresterea preturilor si accelerarea tranzactiilor imobiliare, inca un fenomen: clientii se trezesc ca banca le aproba cererea de creditare, chiar inainte ca acestia sa-si gaseasca locuinta mult-visata.

 

Care este explicatia? De ce este mai usor sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa pare o intrebare fara sens, cel putin daca avem in vedere oferta imobiliara din acest moment. Fie ca este vorba despre apartamente mai vechi, construite inainte sau dupa 1989, fie ca este vorba despre locuinte noi, realizate dupa anul 2000, important nu este neaparat numarul acestora, cat mai ales criteriile beneficiarilor, la care raspund sau nu.

 

Paradoxal, dar este mai usor sa iei un credit acum, cand bancile au scazut foarte mult costurile atasate creditarii, pe de o parte, iar clientilor le-au crescut veniturile, pe de alta parte, si o buna parte dintre acestia indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse in piata bancara.

 

Daca un client corespunde acestor criterii, are o situatie buna in Biroul de Credit si face dovada unor venituri rezonabile pe termen lung, adica are un profil creditabil, este probabil ca I se va aproba un credit ipotecar prin care sa-si achizitioneze casa mult-visata.

 

Problema nu este aici neaparat, ci mai degraba in zona imobiliara, unde oferta pare nelimitata si foarte diversificata. Adevarul este ca, potrivit statisticilor, care arata tranzactii in crestere dar nu intr-un ritm neaparat ridicat, a gasi o locuinta care sa corespunda intrutotul criteriilor fiecaruia dintre clienti este un demers de durata si destul de complicat.

 

“Din analizele noastre reiese faptul ca durata de cautare a unui apartament, in vederea cumpararii, depaseste trei sau patru luni, uneori mai mult chiar, timp in care, clientul, care a depus actele pentru un credit, obtine aprobarea creditului, dar el nu si-a gasit casa”, spune Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Cum se explica acest paradox si de ce este mai usor acum sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa?

 

Explicatiile tin de oferta imobiliara si numai de oferta imobiliara din acest moment, atat in Bucuresti cat si in tara, care poate fi caracterizata, la o prima vedere, ca fiind diversificata, echilibrat distribuita in toate punctele cardinale ale orasului, dar si capabila sa indeplineasca cele mai variate dorinte si necesitati ale potentialilor clienti. Realitatea arata un pic altfel.

 

Se afla in constructie, numai in Bucuresti, peste 40 de ansambluri rezidentiale , mici si medii, in oras si alte cateva la periferie, in toate cele patru puncte cardinale ale orasului. Se adauga proiectele incepute inainte de criza si aflate in faze de finisaj si unele nou-incepute la distante de 10-15 km de oras.

 

La o prima vedere, cel putin din punct de vedere cantitativ, oferta ar fi pe masura cererii de locuinte. Datele din teren arata ca, in continuare, desi exista o multime de proiecte imobiliare, atat in constructie cat si “pe hartie” (in plan), oferta nu satisface nici pe departe cererea, intrucat nu tine cont de criteriile potentialilor clienti.

 

Cei mai multi dezvoltatori au inceput proiectele imobiliare nu pentru ca au tinut cont de cerintele locative ale pietei, ci pentru ca au avut terenuri disponibile sau fonduri disponibile (uneori nici macar fondurile si s-au imprumutat la banci) si au construit exact pe acele terenuri, indiferent de amplasarea lor.

 

Problema reala este ca acestia nu au studiat, inainte sa construiasca, cerintele pietei, pe de o parte, si nici nu si-au stabilit cu exactitate profilul clientului vizat. Cele doua aspecte merg mana in mana cand este vorba despre dezvoltarea unui proiect imobiliar.

 

Conceptul de pana acum a fost simplu: dezvoltatorii au construit acolo unde au avut teren – ca este in mijlocul orasului sau ca este la periferie, nu are importanta – considerand ca vor gasi ulterior clientii care sa cumpere si sa locuiasca in acel loc. Cu alte cuvinte, s-a mers pe norocul de a potrivi oferta cu cerintele anumitor clienti. In unele cazuri a functionat si respectivele ansambluri, de dimensiuni mici si rezonabile, au reusit a fi vandute aproape in totalitate. In alte cazuri insa, lucrurile s-au oprit la criza si s-a lasat cu falimente, paragina si lectii dure pentru clientii care au pierdut avansurile spre rezervare, adica bani.

 

Ce se intampla acum si de ce este mai usor acum sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa? Reluandu-se, practic, obiceiurile dinainte de criza, dezvoltatorii au reintrat pe piata la fel: fara sa studieze neaparat cererea.

 

Astfel ca, se construiesc foarte multe ansambluri rezidentiale promovate ca fiind de lux, cu un cost pe mp care depaseste 2000 de euro. Acestea sunt amplasate in zona de nord si nord-vest a orasului, dar si centrala. Achizitii in aceste zone, doar clientii cu venituri ridicate isi pot permite, fie in scop locativ, fie in scop investitional. Deci, segmentul este restrans.

 

Achizitiile in zonele cu preturi in jur de 1000 – 1200 de euro pe mp sunt accesibile celor cu venituri medii, insa acestea trebuie sa corespunda si altor criterii privind proximitatea drumurilor de legatura (infrastructura), a zonelor comerciale dar, mai ales, a scolilor si gradinitelor, fiind vorba despre familii tinere, in special, cu copii mici.

 

Achizitiile pe care insa le-ar dori o familie matura devin deja mai sofisticate, din punct de vedere al criteriilor, fiind vorba aici despre o combinatie intre confortul apropierii de zone comerciale cu cel al zonelor linistite, aproape de parcuri sau cartiere mai mici si cochete.

 

“Este foarte greu pentru un potential client care cauta o anume locuinta, ca amplasament si facilitati, sa gaseasca printre ansamblurile rezidentiale care se construiesc acum in Bucuresti, casa ideala pentru el, si ne-am confruntat deseori in acest an cu situatia in care unui client i-a fost aprobat creditul dar el nu-si gasise o locuinta in acord cu nevoile sale si ale familiei”, a concluzionat Anca Bidian.

 
Articole recente

Urmareste-ne