Blog / Piata imobiliara

Ce locuinta iti poti cumpara cu venituri lunare nete de 750 euro?

Ce locuinta iti poti cumpara cu venituri lunare nete de 750 euro, fara sa ai alte datorii, contractand un credit cu dobanda variabila? Studiul KIWI Finance arata ca, in 2017, iti poti cumpara o locuinta in suprafata totala de 84 mp.

 

Pentru comparatie, in anul 2008, cu acelasi venit net, iti puteai cumpara o locuinta in suprafata de numai 35 mp. Ceea ce inseamna ca in acest moment poti cumpara de doua ori si jumatate mai multi metri patrati de locuinta decat in 2008, cu aceeasi bani. Care este insa explicatia?

 

 

Contextul economic actual se prezinta mult diferit, fata de anul 2008, atat din punct de vedere al preturilor pietei imobiliare, cat si din punct de vedere al costurilor bancare. Dat fiind faptul ca sunt mai multi romani, conform statisticilor, care isi cumpara locuinte sau terenuri pentru a construi case pe credit, comparativ cu cei care isi cumpara cu bani cash, sunt foarte importante aceste costuri.

 

Cele doua elemente – pretul bunului imobiliar si costurile atasate unui credit de achizitie – pe fondul aceluiasi venit (echivalentul a 750 euro net) al unei familii – au evoluat in tandem pe un trend descrescator.

 

Astfel, incepand cu anul 2015 pana in prezent, se poate aprecia ca traversam perioada cea mai favorabila accesarii unui imprumut bancar pentru achizitii imobiliare: atat preturile imobilelor cat si costurile bancare au scazut continuu, atingand in acest moment minimele istorice din ultimii 25 de ani.

 

Preturile locuintelor incep sa se miste usor pe o curba de crestere, dar este inca momentul favorabil cumpararii. In functie de locatie, zona, facilitati si alte elemente (despre care puteti citi mai multe detalii aici), preturile in Romania variaza intre cateva sute de euro pana in jurul nivelului de 1000 – 1300 euro mp, exceptand extremele - zonele sarace si zona de lux.

 

Bancile au redus considerabil nivelul comisioanelor, pe unele dintre acestea le-au si eliminate, iar nivelul dobanzilor, legate de indicii ROBOR si EURIBOR, se afla intr-o marja extrem de rezonabila acum, undeva intre 2 si 3% la care bancile isi adauga marje de pana in 3%, anual.

 

Astfel se explica de ce cu aceeasi bani din 2008 se poate achizitiona acum o locuinta mai mare: costurile bancare sunt de cateva ori mai mici, pretul in imobiliare cu circa 30% mai redus comparativ cu noua ani in urma.

 

Ca raspuns la intrebarea Ce locuinta iti poti cumpara cu venituri nete de 750 de euro am pornit de la premisa unui venit stabil de 750 de euro per familie, in realitate insa, veniturile populatiei, in special cele din zona angajatilor la stat, au crescut.

 
Articole recente

Urmareste-ne