Blog / Piata imobiliara

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil trebuie sa-ti fie perfect cunoscute in momentul in care te pregatesti de o tranzactie imobiliara. Lista cuprinde 17 pozitii, astfel:

 

Pe primele trei locuri sunt: 1. locatia, 2. accesibilitatea si 3 lichiditatea zonei. La acestea se adauga si  4. suprafata imobilului, 5. structura si vechimea, 6.valoarea de inlocuire, 7. randamentul, 8. facilitatile din vecinatate si standardul vecinatatilor

 

Plus factori care au un impact deosebit in stabilirea pretului final: 9. materialele care au fost folosite, 10. eventualele dezastre naturale la care a fost supusa si 11. modul in care a fost exploatata.

 

Partea juridica (12) este, de asemenea, un aspect foarte important atunci cand este realizat un raport de evaluare. Astfel, in cazul unei vanzari, proprietarul trebuie sa puna la dispozitia evaluatorului actele de proprietate in original, cat si documentatia cadastrala. La aceste se adauga  13. cartea tehnica a constructiei si 14. certificatul energetic.

 

Aspectul locuintei (15) este un alt element extrem de important, astfel aceasta trebuie sa fie igienizata, iar investitii minore precum 16. izolarea termica si 17. inlocuirea finisajelor invechite pot avea un aport substantial in stabilirea unui pret favorabil.

 

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil se refera atat la amplasarea imobilului, calitatea zonei si a vecinatatilor plus infrastructura, cat si la elemente ce tin de constructie in sine, aspect, dotari si functionalitate a acesteia.

 

Estimarea corecta a pretului locuintei este foarte importanta din mai multe aspecte, pentru ca proprietarul va cere un pret cat mai apropiat de realitate, dar si pentru ca ar putea negocia mai bine pretul unei chirii sau valoarea unei garantii imobiliare. Este bine sa apelezi la un evaluator profesionist cand vrei sa vinzi ori sa cumperi o casa, pentru ca trebuie sa ai o imagine corecta vizavi de pretul locuintei respective.

 

 “Evaluarea unui imobil are o importanta foarte mare si, tocmai din acest motiv, este recomandat ca un proprietar sa nu stabileasca singur pretul unei locuinte, in cazul unei tranzactii, ci sa apeleze la serviciile unui evaluator profesionist. Mai mult de atat, din experienta noastra, am observat ca foarte multi proprietari care incearca singuri sa seteze un pret al imobilului nu reusesc sa faca o evaluare corecta si, acest lucru determina o incetiniere a procesului de vanzare”, apreciaza Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Exista mai multe metode si algoritmi in stabilirea valorii unui imobil si numai evaluatorii acreditati pot stabili si emite rapoarte complete si opozabile de evaluare.Toate acest aspecte avute in vedere de catre evaluator sunt importante si la listarea unui anunt imobiliar pe o platforma specializata, cum este, de exemplu, Wizmo.ro.

 

“Listarea pe platforma Wizmo a unei proprietati reprezinta promovarea acesteia, insa stabilirea pretului corect de vanzare este o etapa care trebuie parcursa in prealabil. Cu cat mai profesionist  este facuta, cu atat cresc sansele pentru o tranzactionare la un pret corect si intr-un timp optim de vanzare a unei proprietati”, explica Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

 

Wizmo.ro si KIWI Finance au analizat comportamentul clientilor in tranzactiile imobiliare, concluzia fiind ca, in afara tranzacatiilor pe credit, in care evaluarile acreditate sunt obligatorii, acestia apeleaza mai putin la serviciile evaluatorilor profesionisti.

 

 

 
Articole recente

Urmareste-ne