Blog / Credite

Cat timp vrei sa fii dator la banca?

Cat timp vrei sa fii dator la banca sau, cu alte cuvinte, stabileste exact, inainte de a lua un credit, perioada in care va trebui sa suporti imprumutul.

 

Poti opta pentru un credit derulat pe o perioada scurta de rambursare, caz in care rata lunara va fi mai mare, sau pentru un credit intins pe o perioada mai lunga de timp, tocmai in ideea unei rate lunare mai mici, astfel ca intrebarea “cat timp vrei sa fii dator la banca” este esential.

 

Evident, alegerea va fi in functie de disponibilitatile banesti si de planurile financiare de viitor. Cine vrea sa scape mai repede de datorie si sa plateasca o suma totala mai mica va alege creditul “scurt”. Acesta va face insa un efort lunar sporit, platind rate mai mari decat cel care isi va structura imprumutul pe mai mult timp.

 

Pe scurt, problema “pe cat timp ma indatorez” devine una de optiune intre doua scenarii: “vreau sa scap mai repede de datorie, chiar cu un efort financiar lunar mai mare” sau “vreau sa platesc cat mai putin pe luna, acceptand sa fiu dator o perioada mai indelungata si sa platesc in consecinta dobanzi totale mai mari”.

 

Cat timp vrei sa fii dator la banca? Iata care sunt factorii principali de care sa tii cont atunci cand ti-ai propus sa faci un credit:

 

 

·         Ponderea ratei lunare de rambursat in total cheltuieli, respectiv calculul sumei lunare din venituri ramasa dupa achitarea ratei – daca ajungi la concluzia ca nu iti raman bani de paine sau pentru plata facturilor, opteaza pentru varianta a doua, cu rate mai mici, derulate pe o perioada mai mare.

·         Stabilitatea locului de munca si sansele ca salariul/veniturile sa creasca in timp – in functie de acest aspect, poti opta pentru rate mai mici la inceput, urmand ca atunci cand veniturile iti vor permite, sa incerci plati anticipate.

·         Perioada de amortizare a bunului si variantele de valorificare a acestuia la finalul creditului – mai ales daca este vorba despre achizitia unei masini, de exemplu.>/li>

·         Dar, poate cel mai important este sa-ti planifici tu exact perioada pentru care ai vrea, la modul ideal, sa te indatorezi, si-abia apoi sa faci scenariul creditarii, impreuna cu un consultant financiar. Astfel, tabloul veniturilor si al cheltuielilor tale sa fie cat mai corect si sa te fereasca de neplaceri cauzate de eventualitatea unei incapacitati de a-ti face platile la timp.

Raspunsul la intrebarea “pe cat timp sa ma indatorez la banca” este cat se poate de important pentru siguranta ta financiara.

 

 Prin urmare, este foarte important sa calculezi cat poti de bine, inainte sa te indatorezi, pe cat timp poti face acest efort, pornind de la cel mai pesimist scenariu posibil. Numai asa vei putea evita in viitor riscul de neplata ori riscul unei executari silite, adica situatia de a fi la un pas sa pierzi bunul pentru care te-ai imprumutat pe termen lung.
Nu sunt comentarii la aceasta postare!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine: security
Am citit si accept Conditiile Generale privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Articole recente

Urmareste-ne