Blog / Piata imobiliara

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR SI LIBOR?

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR si LIBOR si cum se calculeaza? Este vorba despre indici de referinta ai pietelor bancare pentru care se calculeaza si reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in LEI, EURO, USD si Francul elvetian (CHF).  

 

ROBOR este abrevierea indicelui Romanian Interbank Offer Rate si reprezinta rata medie a dobânzii pentru creditele în lei pe care si le acorda bancile la imprumuturile intre ele, pe piata interbancara. Indicele este stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

 

La fel EURIBOR, este dat de piata interbancara europeana, iar LIBOR, de catre piata interbancara din Londra (London Interbank Offered Rate) pentru celelalte valute.

 

Institutiile de credit se imprumuta zilnic cu lichiditati intre ele, pe perioade care variaza de la o zi la un an. ROBOR este  rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicii sunt calculati zilnic, ca medie aritmetica a ratelor de dobânda afisate de un numar de 10 banci comerciale, selectate de catre BNR potrivit unor criterii de performanta.

 

Ce sunt indicii ROBOR, EURIBOR si LIBOR la 3 si 6 luni?

 

Sunt indicii cei mai utilizati de banci pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M. EURIBOR sau European Interbank Offered Rate este rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda euro, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pentru a-si finanta operatiunile curente. Daca ROBOR este anuntat de BNR, EURIBOR este anuntat de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Conform Ordonantei de Urgenta 50 (OUG 50), bancile sunt obligate sa exprime rata dobanzii variabile sub forma de indice + marja, unde indicele este de tipul ROBOR si EURIBOR.

Indicele ROBOR este insa influentat nu doar de evolutia generala a economiei, de natura sa creasca sau sa scada riscul creditelor interbancare, ci si de costurile la care bancile se pot refinanta de la banca centrala. Prin urmare, dobanda de referinta a BNR este cea care determina evolutia dobanzilor practicate de catre bancile comerciale.

 

Pe baza indicelui ROBOR, pornind de la dobanda de referinta stabilita de BNR, bancile stabilesc dobanzile la creditele pe care le acorda companiilor si populatiei, adaugand, de regula o marja intre 1 si 3%.
Articole recente

Urmareste-ne