Blog / Piata imobiliara

Ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca

Ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca sau care sunt elementele de care sa tii cont inainte de a semna un contract de credit.

 

Nu s-a inventat  creditul fara riscuri, nici pentru banca, nici pentru client. Orice credit se bazează pe statistică și probabilitate, atat din partea bancii, cat si a clientilor, a explicat recent Anca Bidian, CEO KIWI Finance, intr-un interviu acordat publicatiei de opinii Republica.ro

 

Totul tine, in opinia acesteia, de o minima cultura financiara si bancara, iar daca informatiile obtinute de la banca nu sunt suficiente pentru o decizie in deplina cunostinta de cauza, o discutie cu un broker de credit ar putea clarifica foarte multe aspecte.

 

Iata care sunt cele 5 riscuri majore care te pot conduce intr-un impas financiar major, astfel incat sa ai probleme in rambursarea creditului pe care l-ai contractat:

 

1.       Sa-ti pierzi jobul

2.       Sa creasca rata de referinta dupa care se calculeaza dobanda (ROBOR la lei, EURIBOR la euro)

3.       Sa se deprecieze leul in raport cu valutele straine (oscilatia cursului valutar)

4.       Sa ti se intample un eveniment neplacut in familie care iti va impovara cheltuielile (boala, de exemplu)

5.       Sa se contracteze bugetul familiei din motive independente de tine (sotul/sotia intra in somaj etc.)

 

Ce poti face pentru a diminua cat mai mult riscul de a ajunge in imposibilitate de plata a imprumutului? Este bine sa stii de la bun inceput ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca.

 

Trebuie sa iei in considerare, impreuna chiar cu un broker de credite, date din istoricul tau de angajat, evolutia veniturilor tale, ale familiei, gradul de indatorare si nivelul cheltuielilor, prin care sa estimezi probabilitatea ca riscurile enumerate mai-sus sa apara.

 

Probabilitatea ca cel putin unul dintre riscuri sa apara in urmatorii 5, 10 sau 20 de ani, este cu atat mai mare cu cat este perioada de imprumut mai mare. Prudenta trebuie sa fie cuvantul de ordine, pornind de la premisa ca nu se vor mentine intacte conditiile initiale in care s-a contractat imprumutul.

 

"Solutia nu este sa nu mai luam credite pentru ca s-ar putea intampla lucruri neprevăzute , ci in primul rand o cultura financiara. Aceasta ne pregateste pentru tot felul de situații, care cu siguranță vor aparea, mai ales ca, in cazul creditelor ipotecare vorbim de  perioade de 20-25 de ani", explica Anca Bidian.

 

In functie de cat de aproape esti cu estimarile privind viitorul financiar personal si al familiei, cu-atat mai bine poti stabili gradul in care te poti indatora si suma maxima pe care o poti accesa. Pentru a te proteja si a cunoaste foarte bine ce riscuri sa iei in calcul cand vrei sa te imprumuti la banca, este bine sa ai o discutie cu un broker de credite, care iti poate prezenta mai multe variante de credit.
Nu sunt comentarii la aceasta postare!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine: security
Am citit si accept Conditiile Generale privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Articole recente

Urmareste-ne