Blog / Credite

Ai venituri din PFA? Iata care sunt conditiile in care te poti imprumuta la banca

Persoanele care obtin venituri din profesii liberale, inregistrate la Registrul Comertului drept persoane fizice autorizate (PFA) - pentru exercitarea carora sunt necesare autorizatii, licente, acreditari speciale ori sunt reglementate prin legi speciale: notari, avocati, medici, farmacisti, experti contabili, contabili autorizati, auditori financiari, arhitecti, designeri,consultanti fiscali, traducatori autorizati, practicieni in reorganizare si lichidare, executori judecătoresti, informaticieni – pot contracta credite ca orice alt angajat din Romania.

 

De asemenea, cei care lucreaza in domeniul IT, fie in cadrul unor firme de profil, fie pe cont propriu, dar inregistreaza veniturile tot ca persoana fizica autorizata, la randul lor pot obtine credite bancare.

 

Prin urmare, ai venituri din PFA? Iata conditiile in care te poti imprumuta la banca. Esential de stiut este ca aceste conditii difera in functie de tipul de inregistrare la Registrul Comertului – cu norma de venit sau in sistem real – si, bineinteles, de politica interna a fiecarei banci.

 

Astfel, daca ai venituri din PFA cu norma de venit , pentru a accesa un credit, ai nevoie de: facturile emise pana in momentul solicitarii creditului, declaratiile de venit estimate, documentele de infiintare ale PFA si de documentele-tip ale bancii, completate.

 

Daca ai venituri din PFA declarate in sistem real, banca iti cere, pe langa declaratiile de venit estimat, si Registrul de incasari si plati pe ultimele trei luni sau pe toate lunile din anul curent, dar si Registrul pe intreg anul trecut.

 

Bancile iau in calcul veniturile obtinute prin PFA in proportii diferite, intre 70 si 100%. Majoritatea bancilor romanesti practica un procent de 75% din venituri, exceptia de la regula fiind Garanti Bank Romania, care accepta veniturile inregistrate ca persoana fizica autorizata in proportie de 100%.

 

Ai venituri din PFA? Conteaza in aceeasi masura ca in cazul altor solicitanti – angajati cu contract de munca, drepturi de autor, pensii si altele – gradul de indatorare, situatia din Biroul de Credit, scorul FICO si bugetul de venituri personal si/sau al familiei.

 

KIWI Finance iti gaseste, daca ai venituri din PFA, in conditiile fiecarei banci partenere, varianta de credit care ti se potriveste.

 
Articole recente

Urmareste-ne