Arhiva Blog August 2017

Care sunt conditiile necesare de imprumut cand ai venituri din activitati independente

Care sunt conditiile necesare de imprumut cand ai venituri din activitati independente si vrei sa obtii un credit bancar? Trebuie sa stii cateva detalii esentiale despre venituri, pondere si eligibilitate.

 

Procentul luat in calcul de majoritatea bancilor este de 100% din venituri. Baza de calcul a veniturilor realizate  se obtine din media ultimelor trei venituri nete lunare curente (din registrul de incasari si plati SAU din extras de cont/ facturi pentru categoriile de clienti care conform legii nu sunt obligati sa tina registru de incasari si plati sau din media veniturilor nete lunare din anul anterior, luand in considerare perioada lucrata in anul anterior.

 

Ca venit net lunar eligibil se ia in considerare media veniturilor curente, daca nu rezulta o crestere mai mare de 20% fata de veniturile realizate, sau daca cresterea mai mare de 20% este justificata prin documente si rezulta ca urmare a unor schimbari in activitate. Sau, un procent de 120% -  media veniturilor din anul anterior, daca rezulta o crestere mai mare de 20% nejustificata prin niciun documente.

 

In acest caz, este vorba despre cresterea volumului afacerilor cu mai mult de 20% fata de anul precedent, care poate fi justificata prin: registrul de incasari si plati (ultimele  trei luni) si contracte/ acte aditionale justificative.

vezi tot articolul

Cum se calculeaza gradul de indatorare?

Cum sa calculezi gradul de indatorare este o operatiune matematica extrem de simpla, pe care o poti realiza singur, dar mai bine este sa te sfatuiesti cu un broker de credite. Pentru ca acesta lucreaza cu mai multe banci, fiecare banca are propriile conditii de creditare si de eligibilitate a clientului,  inclusiv propria politica de acceptare a unui grad anume de indatorare, asa incat iti poate alege varianta potrivita pentru tine.

 

Este bine sa stii care este proportia dintre ratele pe care le ai de platit la credite si  veniturile personale ori ale familiei, asa incat sa ai o imagine clara a gradului tau de indatorare. Cu alte cuvinte, imparte suma ratelor lunare la suma veniturilor tale, inmulteste cu 100 si vei obtine un procent care iti arata cat din veniturile tale merg la achitarea ratelor. 

 

Daca acest procent depaseste cifra de 60%, se cheama ca nu mai esti eligibil pentru un nou imprumut, pentru ca nicio banca nu va accepta sa te imprumute, neavand voie prin normele BNR, asa incat tu sa depasesti acest prag.

vezi tot articolul

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit

Oportunitatea achizitiei unui teren pe credit, pe care ulterior se poate construi, este de luat in calcul, cel putin comparativ cu achizitia unei case gata construite, in al carei pret intra si suprafata de teren pe care este construita. Vorbim mai ales despre terenuri cu utilitati sau cu perspective certe de conectare la infrastructura orasului.

 

Preturile in aceasta perioada sunt inca rezonabile si daca in imobiliare acestea au intrat deja pe o panta ascendenta, in cazul terenurilor cresterea este inca modica.

 

Avand in vedere cele doua argumente – preturi mai mici de 4-5 ori fata de 2008 si infrastructura existenta deja in cele mai multe cazuri – ati putea lua in considerare o achizitie de teren in scop investitional, daca nu chiar in scop locativ, printr-un credit bancar.

vezi tot articolul

Creditele acordate populatiei au fost mai mari cu 5,5% in iulie 2017 fata de iulie 2016

Soldul creditului neguvernamental acordat de bancile din Romania a crescut in luna iulie a anului 2017 cu 0,5%, fata de luna anterioara, ajungand pana la 228 milioane lei. Creditul in lei s-a majorat cu 1,3% fata de luna iunie, iar creditul in valuta (echivalent in lei) s-a diminuat cu 0,7%.

 

Inca un argument in favoarea tezei conform careia creditul in 2017 va depasi semnificativ cifrele anului anterior vine din comparatia cifrelor pe 2016 cu cele din anul 2015.

 

Anul trecut, la finalul primelor 7 luni, dupa ce in primavara fusese adoptata Legea Darii in Plata si Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, volumul total al creditelor acordate scazuse, comparativ cu anul anterior.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne