Arhiva Blog Iulie 2017

De ce este mai usor acum sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa?

De ce este mai usor acum sa iei un credit de achizitie locuinta decat sa-ti gasesti o casa? Efervescenta de pe piata imobiliara, inceputa in urma cu mai bine de un an, a determinat, pe langa cresterea preturilor si accelerarea tranzactiilor imobiliare, inca un fenomen: clientii se trezesc ca banca le aproba cererea de creditare, chiar inainte ca acestia sa-si gaseasca locuinta mult-visata.

 

Care este explicatia? De ce este mai usor sa iei un credit decat sa-ti gasesti o casa pare o intrebare fara sens, cel putin daca avem in vedere oferta imobiliara din acest moment. Fie ca este vorba despre apartamente mai vechi, construite inainte sau dupa 1989, fie ca este vorba despre locuinte noi, realizate dupa anul 2000, important nu este neaparat numarul acestora, cat mai ales criteriile beneficiarilor, la care raspund sau nu.

 

Paradoxal, dar este mai usor sa iei un credit acum, cand bancile au scazut foarte mult costurile atasate creditarii, pe de o parte, iar clientilor le-au crescut veniturile, pe de alta parte, si o buna parte dintre acestia indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse in piata bancara.

vezi tot articolul

Ce este Indicele de accesibilitate a locuintelor?

Ce este Indicele de accesibilitate a locuintelor si cum se calculeaza acesta? Raportul dintre pretul locuintei/mp raportat la Salariul mediu pe economie, dintr-o perioada anume, de obicei un an, se numeste indice de accesibilitate.

 

Exact cum ii spune si numele, Indicele arata cat de accesibile, din punct de vedere al venitului mediu pe economie, sunt locuintele, ca pret mediu pe metru patrat de constructie, al perioadei respective.

 

Un rezultat cat mai apropiat de 1 arata ca piata imobiliara este “mai accesibila”, comparativ cu un rezultat supraunitar, care arata faptul ca imobilele sunt din ce in ce mai “inaccesibile”, daca acest raport este din ce in ce mai mare.

 

Echipa de analisti KIWI Finance calculeaza, an de an, indicele de accesibilitate pentru o locuinta de 55 mp. Astfel, in acest an, pretul mediu pe mp construit se situeaza in jur de 1170 euro (echivalent in lei), venitul mediu pe economie este de circa 616 euro (echivalent), de unde rezulta valoarea de 1,9 a indicelui.

 

 

vezi tot articolul

Creditul de constructie ideal pentru casa in regie proprie

In ce consta creditul de constructie ideal pentru casa in regie proprie? Este vorba despre singurul credit de constructie din Romania in care suma necesara fiecarei etape de constructie este disponibila instant, astfel ca aceasta poate fi utilizata fara ca beneficiarul sa fie nevoit a prezinta bancii mai intai facturile si chitantele justificative. Astfel, acesta va putea sa-si negocieze mai bine achizitia de materiale si manopera pentru lucrarile aferente.

 

Pentru justificarea sumelor accesate este suficient un simplu raport de evaluare care sa confirme derularea lucrarilor de constructie.  De asemenea, se poate opta pentru inca o varianta, aceea de a demonstra bancii ca beneficiarul a utilizat creditul conform destinatiei specificate in contract, prezentand facturi pentru 90% din suma utilizata.

 

Iata un exemplu de calcul pentru creditul de constructie ideal pentru casa in regie proprie: pentru un credit in suma de 222.000 LEI pe 30 de ani: rata lunara de 1.126 LEI, dobanda 4,51 % variabila (ROBOR 3 luni + 3.65%), DAE 5%, comision de analiza 900 LEI, cost total aprox 420.000 RON.

vezi tot articolul

Criterii de selectie a bancii de la care sa te imprumuti

Criteriile de selectie a bancii de la care sa te imprumuti ori vrei sa devii client tin de anvergura si notorietatea acesteia, dar mai ales de oferta concreta de produse si servicii si modul in care iti sunt rezolvate cerintele.

 

Daca din punct de vedere al notorietatii lucrurile sunt “vizibile”, pentru ca, de obicei, marile grupuri bancare  aloca fonduri insemnate pentru a se face cunoscute pe toate canalele de informare, din punct de vedere al ofertei de produse si servicii lucrurile sunt mai nuantate.

 

Criterii de selectie a bancii de la care sa te imprumuti? Intotdeauna trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte, sa aduni toate datele disponibile si abia apoi sa decizi daca si catre ce banca sa te indrepti.

 

Conditiile obligatorii pe care o banca trebuie sa le indeplineasca ar fi:

 

1.       Sa aiba o buna acoperire nationala, adica sa fie prezenta cel putin in orasele mari si mijlocii ale tarii, astfel incat sa aveti acces rapid la serviciile acesteia daca nu sunteti in orasul de resedinta.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne