Arhiva Blog Iunie 2017

Cat timp vrei sa fii dator la banca?

Cat timp vrei sa fii dator la banca sau, cu alte cuvinte, stabileste exact, inainte de a lua un credit, perioada in care va trebui sa suporti imprumutul.

 

Poti opta pentru un credit derulat pe o perioada scurta de rambursare, caz in care rata lunara va fi mai mare, sau pentru un credit intins pe o perioada mai lunga de timp, tocmai in ideea unei rate lunare mai mici, astfel ca intrebarea “cat timp vrei sa fii dator la banca” este esential.

 

Evident, alegerea va fi in functie de disponibilitatile banesti si de planurile financiare de viitor. Cine vrea sa scape mai repede de datorie si sa plateasca o suma totala mai mica va alege creditul “scurt”. Acesta va face insa un efort lunar sporit, platind rate mai mari decat cel care isi va structura imprumutul pe mai mult timp.

 

Pe scurt, problema “pe cat timp ma indatorez” devine una de optiune intre doua scenarii: “vreau sa scap mai repede de datorie, chiar cu un efort financiar lunar mai mare” sau “vreau sa platesc cat mai putin pe luna, acceptand sa fiu dator o perioada mai indelungata si sa platesc in consecinta dobanzi totale mai mari”.

 

Cat timp vrei sa fii dator la banca? Iata care sunt factorii principali de care sa tii cont atunci cand ti-ai propus sa faci un credit:

vezi tot articolul

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa?

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un credit Prima Casa? Este o intrebare care ar parea fara sens, daca avem in vedere doua aspecte: avansul si dobanda anuala, mai mici in cazul Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

 

Calculele arata ca, pe termen lung, costurile pot fi mai mare la Prima Casa fata de un Credit Ipotecar Standard.

Astfel, avansul in cazul primului dintre acestea porneste de la 15% din valoarea achizitiei si poate ajunge, la unele banci la 25-30%, in timp ce la un credit Prima Casa, acesta este de 5% din valoarea imobilului cumparat.

 

Dobanda anuala la un Credit Ipotecar Standard este calculata pe indicele ROBOR  la 3 luni + marje intre 2, 55% si 2,9%, in timp ce la un credit Prima Casa  dobanda anuala este  ROBOR la 3 luni + 2%. Si aici avem, teoretic, un cost mai mic, adica un procent mai putin la dobanda anuala.

 

De ce este mai ieftin un Credit Ipotecar Standard fata de un Credit Prima Casa, desi avansul cerut este mai mare in cazul primului dintre acestea?

vezi tot articolul

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil

Cele 17 elemente de care sa tii cont cand cumperi sau vinzi un imobil trebuie sa-ti fie perfect cunoscute in momentul in care te pregatesti de o tranzactie imobiliara. Lista cuprinde 17 pozitii, astfel:

 

Pe primele trei locuri sunt: 1. locatia, 2. accesibilitatea si 3 lichiditatea zonei. La acestea se adauga 4. suprafata imobilului, 5. structura si vechimea, 6.valoarea de inlocuire, 7. randamentul, 8. facilitatile din vecinatate si standardul vecinatatilor

 

Plus factori care au un impact deosebit in stabilirea pretului final: 9. materialele care au fost folosite, 10. eventualele dezastre naturale la care a fost supusa si 11. modul in care a fost exploatata.

 

Partea juridica (12) este, de asemenea, un aspect foarte important atunci cand este realizat un raport de evaluare. Astfel, in cazul unei vanzari, proprietarul trebuie sa puna la dispozitia evaluatorului actele de proprietate in original, cat si documentatia cadastrala. La aceste se adauga  13. cartea tehnica a constructiei si 14. certificatul energetic.

vezi tot articolul

Ce locuinta iti poti cumpara cu venituri lunare nete de 750 euro?

Ce locuinta iti poti cumpara cu venituri lunare nete de 750 euro, fara sa ai alte datorii, contractand un credit cu dobanda variabila? Studiul KIWI Finance arata ca, in 2017, iti poti cumpara o locuinta in suprafata totala de 84 mp.

 

Pentru comparatie, in anul 2008, cu acelasi venit net, iti puteai cumpara o locuinta in suprafata de numai 35 mp. Ceea ce inseamna ca in acest moment poti cumpara de doua ori si jumatate mai multi metri patrati de locuinta decat in 2008, cu aceeasi bani. Care este insa explicatia?

 

Contextul economic actual se prezinta mult diferit, fata de anul 2008, atat din punct de vedere al preturilor pietei imobiliare, cat si din punct de vedere al costurilor bancare. Dat fiind faptul ca sunt mai multi romani, conform statisticilor, care isi cumpara locuinte sau terenuri pentru a construi case pe credit, comparativ cu cei care isi cumpara cu bani cash, sunt foarte importante aceste costuri.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne