Arhiva Blog Aprilie 2017

Refinantare sau restructurare?

Sunt deosebiri mari intre cele doua variante pe care o banca vi le poate propune in cazul in care, din diverse motive, ati ajuns intr-un impas financiar si va este greu sa rambursati creditele contractate.

 

Din punct de vedere al continutului: refinantarea poate cuprinde toate creditele pe care le aveti la un moment dat, transformandu-se intr-un singur credit, in timp ce restructurarea se realizeaza doar pentru un imprumut si nu se cumuleaza cu altele.

 

Din punct de vedere al costului: restructurarea inseamna, in cele mai multe cazuri, o reducere a sumei ratei si o extensie a perioadei de rambursare, la aceeasi dobanda la care a fost contractat creditul. Refinantarea inseamna incheierea unui nou contract de credit, avand costurile actualizate (mai mici) fata de perioada in care a fost contractat creditul.

 

Din punct de vedere al perioadei: restructurarea se realizeaza, la majoritatea bancilor, pe 1-2 ani, cu posibilitatea unei singure prelungiri. In cazul refinantarii, nu exista limite, ci doar criteriul incadrarii in perioada de creditare pentru noul produs (credit) bancar.

 

Criteriile dupa care sa analizezi daca cumva ai nevoie de una dintre actiunile de mai sus, ar fi:

vezi tot articolul

Cele trei elemente care influenteaza achizitia de locuinte

Cele trei elemente de care depinde achizitia unei locuinte sunt pretul, accesibilitatea, adica posibilitatile financiare ale cumparatorului si, nu in ultimul rand, scopul in sine.

 

Pretul este primul pe lista criteriilor de achizitie, fiind elementul in functie de care clientul isi alege zona de interes. Atat in Bucuresti, cat si in orasele de provincie, cu predilectie capitalele de judet, preturile difera in functie de zona, vechimea imobilelor si utilitatile si infrastructura locatiei.

 

In primul trimestrul al anului 2017, potrivit studiilor portalului Imobiliare.ro, locuintele disponibile pentru vanzare, la nivel national (noi si vechi), au continuat sa se scumpeasca, dar intr-o masura mai mica fata de perioada similara a anului trecut.

 

Locuințele din Bucuresti s-au scumpit cu 1,4% in ultima luna, de la 1.159 la 1.175 de euro pe metru patrat util. Suma medie ceruta pentru un apartament vechi se situeaza in jur de  1.100 euro pe metru patrat, iar unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au scumpit cu 3%, de la 1.189 la 1.225 de euro pe metru patrat.

 

Relativ aceeasi situatie intalnim in tara, in orase precum Cluj, in primul rand, apoi Timisoara, Constanta, Iasi, Oradea, Bacau.

 

Al doilea element este...

vezi tot articolul

Cand e momentul sa iei un credit de nevoi personale?

Utilitatea unui credit de nevoi personale este indiscutabila, pentru ca intotdeauna se vor gasi obiective care nu pot fi acoperite de veniturile obisnuite, lunare sau economisite in mai multe luni.

 

Indiferent ca este vorba despre aspecte sau lucruri care pot fi sau chiar trebuie imbunatatite in locuinta, in gradina sau pe terasa, pana la nevoi medicale ceva mai costisitoare, inceperea scolii copiilor, mutarea in alt oras sau chiar in alta tara si cate si cate altele.

 

Dar, cand este momentul potrivit sa iei un credit de nevoi personale, indiferent de cate si cu ce urgenta sunt aceste nevoi personale? Aspectele care sunt luate in considerare, intotdeauna sunt: costurile si birocratia de acordare.

 

Din punct de vedere al costurilor, si in 2017 conditiile sunt bune, intrucat majoritatea bancilor au renuntat la comisioanele de acordare, iar dobanzile sunt inca la un minim istoric, desi la inceputul anului s-au inregistrat usoare cresteri.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne