Arhiva Blog Februarie 2017

Tranzactiile imobiliare mai mici de 100.000 euro sunt scutite de impozit

De la 1 februarie 2017, tranzactiile imobiliare sunt scutite de impozit daca sunt mai mici de  de 450.000 de lei (circa 100.000 de euro), iar pentru tranzactiile care depasesc aceasta valoare se aplica, in continuare,  cota unica de impozitare de 3%.

 

Modul de impozitare a veniturilor obtinute din vanzarea caselor și a terenurilor a fost stabilit prin OUG nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

Prevederea exacta din actul normativ  se refera la „transferul dreptului de proprietate și al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datorează un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei”. Noul mod de impozitare este valabil pentru tranzactiile inregistrate ulterior datei de 1 februarie 2017.

vezi tot articolul

Bucurestenii se imprumuta cat restul tarii la un loc

Aproape jumatate din volumul creditelor intermediate de KIWI Finance la nivel national, in 2016, respectiv 46 milioane lei (49% din total), au fost credite obtinute de bucuresteni. Acestia se imprumuta mai mult pentru a-si cumpara locuinte, scop in care s-au imprumutat in suma totala de 34,32 milioane lei, restul de 11,7 milioane fiind credite de nevoi personale.

 

Pe cele doua tipuri de credite, bucurestenii detin 42% din creditele de nevoi personale intermediate de KIWI Finance la nivelul intregii tari si 51% din creditelor de achizitie locuinte (ipotecare standard), totalul creditelor intermediate la nivel national.

 

Comparatia cu situatia inregistrata in anul 2015 arata insa tendinta clara, la nivel national, de echilibrare a volumului de credite intermediate pentru clientii din celelalte orase ale tarii, medii si mari, in sensul cresterii vizibile a ponderii (si a volumului) creditelor obtinute de locuitorii celorlalte orase din Romania.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne