Arhiva Blog Ianuarie 2017

Bancile continua sa scada avansul la creditele ipotecare

Bancile continua sa scada avansurile la creditele ipotecare, dupa ce, in primavara anului trecut, fiind promulgata Legea Darii in Plata, au crescut semnificativ, uneori chiar au dublat, acest prag.

 

Anul 2017 incepe cu o veste-surpriza din partea ING Bank, care a anuntat reducerea cu 10 puncte procentuale a avansului solicitat la creditele pentru locuinte – 15% in loc de 25%. De altfel, este zona in care majoritatea bancilor s-au aliniat inca de anul trecut in privinta avansului stabilit a fi platit de catre cei care contracteaza un credit pentru locuinte, dupa Legea Darii in Plata.

 

Reamintim, LDP a fost promulgata in primavara anului trecut, pentru un numar de cateva mii de cazuri in care debitorii nu mai puteau sustine ratele creditelor de locuinte pe care le-au obtinut in anii de boom imobiliar. Parlamentul a aprobat Legea, cu unele modificari sugerate de catre bancheri, finantisti si analisti, care da posibilitatea renuntarii la imobilul luat pe credit si oferit bancii creditoare.

 

 

vezi tot articolul

Trei prevederi noi in derularea programului Prima Casa 2017

Prima dintre acestea vizeaza reducerea birocratiei, si se propune in acest sens preluarea de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a sarcinii de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevăzute de lege în cazul rambursarii integrale anticipate sau la termen a finantarilor garantate, precum si in cazul respingerii cererilor de plata avand impact strict asupra activitatii de monitorizare a garantiilor emise in cadrul programului.

 

Activitatea va fi acomodata la nivelul FNGCIMM, unde se proceseaza cererile finantatorilor si se desfasoara activitatea de pregatire a documentatiei de intocmire si transmitere a cererii de eliberare a acordului Ministerului Finantelor Publice, precum si de emitere a deciziei de radiere si transmitere a acesteia catre finantatori, pentru aceleasi situatii.

 

Timpul de asteptare al finantatorilor/beneficiarilor pentru obţinerea acordurilor şi a deciziilor de radiere va fi scurtat astfel cu cel puţin 10 zile lucratoare (pentru efectuarea formalitătilor de emitere a acordurilor, pregatire si expediere a documentatiei.

 

In al doilea rand, potrivit proiectului, pentru respectarea uzantelor din domeniul bancar, in cazul garantiilor ce vor fi acordate in baza promisiunilor de garantare emise cu procentul de garantare de 50%, fara diferentiere in functie de incadrarea locuintelor in categoria celor noi/consolidate sau aflate in exploatare, se propune ca procentul de garantare sa fie cel prevazut in promisiunea de garantare.

vezi tot articolul

Dobanzile la credite se mentin la nivelul anului 2016

La inceputul anului 2017, analistii au reiterat tendinta inregistrata spre sfarsitul anului trecut, de scadere usoara a dobanzilor la credite, ca urmare a scaderii indicelui ROBOR, cel pe baza caruia bancile din Romania calculeaza ratele anuale ale dobanzilor, precum si dobanda anuala efectiva.

 

ROBOR la 3 luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care  se adauga dobanzii comerciale oferite de finantatori in contractele de imprumuturi in lei. Această dobanda a scazut continuu in cursul anului trecut, evoluând sub pragul de 1% şi ajungând la 0,70% la sfarsitul anului 2016.

 

S-au creat astfel conditiile pentru ieftinirea imprumuturilor, in special a celor in lei la care dobanda este variabila. Ceea ce nu garanteaza insa o ieftinire a costului creditelor si in 2017, iar nivelul dobanzilor directe, precum si al dobanzilor anuale efective, ale creditelor de nevoi personale sunt un exemplu de mentinere la niveluri apropiate sau care depasesc chiar 10% anual.

 

Analistii estimeaza un 2017 relativ linistit al dobanzilor, in sensul ca fluctuatiile vor fi nesemnificative si, in orice caz, nu vor fi in masura a frana creditarea. Bancile au realizat business in 2016 echilibrat, atat din vanzarea creditelor ipotecare si imobiliare, cat si a creditelor de nevoi personale. Prin urmare, politicile de stabilire a dobanzilor pentru cele doua tipuri de credite reflecta, pe de o parte, necesitatea corelatiei acestora cu inflatia si veniturile clientilor, pe de alta parte, mentinerea profitabilitatii.

 

vezi tot articolul

KIWI Finance a intermediat in 2016 credite de 450 milioane lei

KIWI FINANCE  a incheiat 2016, al cincilea an consecutiv de crestere, cu o cifra de afaceri de 11 milioane lei, mai mare cu 18% comparativ cu anul anterior, si un volum de credite intermediate de 450 milioane lei, cu 10% mai mare fata de anul 2015. Soldul total al creditelor intermediate, de la infiintarea companiei pana la sfarsitul anului trecut se apropie de 1 miliard de euro.

 

Pentru KIWI Finance 2016 a fost cel mai bun din ultimii 7 ani, ne-am depasit obiectivele si am atins o cota de piata de 6% din total piata bancara pe segmentul creditelor ipotecare standard”, declara Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

 

Din totalul creditelor intermediate anul trecut, 67% au fost credite ipotecare standard, 26% credite de nevoi personale fara garantii, 3% credite Prima Casa si 4% credite pentru IMM-uri.

 

Principalul vector de crestere a fost creditul ipotecar standard, pe cei 2 indicatori: 28% crestere a volumului de credite acordate, respectiv 21% crestere a numarului de clienti. Creditul ipotecar mediu a crescut cu aproape 7% in 2016 fata de anul anterior ceea ce este in linie cu cresterea pretului imobilelor la nivel national.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne