Arhiva Blog Octombrie 2016

Legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni a fost adoptata de Camera Deputatilor

Legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF),  prevede posibilitatea trecerii acestor contracte in moneda nationala, printr-un act aditional la contractul existent, la cursul leu-CHF de la data accesarii creditului. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor si prevede conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului.

 

Cele doua mari nedreptati pe care le genereaza noua lege, sesizate si subliniate de BNR, sunt insa extrem de grave:

 

  • Legea nu face  nicio diferenta intre debitorii care au dificultati la plata pentru care pot fi gasite solutii si cei care nu se afla in astfel de situatii sau intre cei care au credite de mica valoare si nu au probleme la plata si cei care au credite de valori mari
  • Nu face vreo referire la cei care au luat credite in alte monede, inclusiv in lei, care s-au confruntat, de asemenea, in ultimii ani, cu probleme in rambursarea creditelor.

     

Daca initial legea prevedea doua restrictii importante privind accesul la conversie – grad de indatorare al clientului mai mare de 50% din venitul lunar, precum si un prag maxim de 250.000 CHF – acestea au fost sterse din forma finala a legii.

vezi tot articolul

EPISODUL IV: IMPORTANT PENTRU CLIENTII NOSTRI!

Intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta 52/2016 cu noi reglementari in creditarea din Romania inseamna si o serie de modificari, adaugiri si actualizari ale formularelor, contractelor si documentatiei necesare accesarii unui credit.

 

Este important de stiut de catre clientii nostri ca urmeaza cateva zile de maxim efort pentru ca toate procedurile sa fie actualizate.

 

Este perioada in care bancile sunt nevoite sa-si adapteze rapid, in acord cu noile cerinte prevazute in actul legislativ, inclusiv procedurile pre-contractuale, atat din punct de vedere al continutului, cat si al modelelor de formulare si contracte.

 

Prin urmare, este posibil ca in urmatoarele cateva zile, clientii sa observe o usoara incetinire a procedurilor de acces creditare, inclusiv pentru dosarele abia depuse spre analiza si propunere mai departe catre bancile-partenere.

 

Ii asiguram pe clientii nostri de faptul ca, alaturi de institutiile bancare, facem tot ceea ce depinde de noi pentru a scurta cat mai mult acest timp de actualizare a formularisticii si a procedurilor de acces in conditii de transparenta si conformitate cu noile reglementari.

 

Ca de obicei, va stam la dispozitie cu toate informatiile necesare, inclusiv privind statusul dosarelor de credit aflate deja in lucru.

 

Echipa KIWI FINANCE

vezi tot articolul

TREI PREVEDERI IMPORTANTE ALE ORDONANTEI 52/2016 PE CARE TREBUIE SA LE STII

Daca esti in situatia de a obtine un credit garantat cu o ipoteca -  fie ca este pentru achizitia unei locuinte, fie ca este destinat acoperirii unor nevoi personale – trebuie sa ai cunostinta de cele trei prevederi importante ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului  52/2016 care te privesc direct.

 

-          Ai dreptul sa rambursezi oricand si orice suma, anticipat, din creditul contractat, fara niciun cost in plus. Astfel, in cazul in care dispui de o suma oarecare si vrei sa scazi din datoria catre banca, poti sa achiti anticipat, fara costuri suplimentare, si sa optezi pentru varianta in care vrei sa continui rambursarea conform scadentarului: cu o rata mai mica, pastrand perioada de achitare, sau cu scaderea perioadei, pastrand nivelul ratei lunare.

 

-          In relatia cu tertii, intr-un proces de creditare, consumatorul are dreptul sa-si aleaga asiguratorul si evaluatorul, nefiind obligat sa accepte sugestia bancii in acest caz. Pana acum, clientii erau obligati sa accepte companiile agreate de catre banca, atat in cazul asiguratorilor, cat si in cazul evalutorilor.

 

-          Activitatea de colectare a datoriilor restante este clar reglementata, fiind mentionate inclusiv orele in care este permisa apelarea clientului, si formele in care clientul trebuie atentionat asupra situatiei platilor astfel incat sa fie pastrata confidentialitatea si demnitatea persoanei.

vezi tot articolul

Bancile s-au aliniat puterii clientilor de accesare a creditelor

Bancile s-au aliniat puterii clientilor de accesare a creditelor imobiliare si au reconsiderat nivelul avansurilor pe care le solicita in cazul acestora. Imediat dupa intrarea in vigoare a Legii Darii in Plata, bancile au anuntat majorari semnificative ale avansurilor solicitate, de la 15- 20%, in medie, la niveluri incepand de la 25-30%, care au ajuns, in unele cazuri, chiar la 35 si 40%.

 

Pentru ca intr-un asemenea scurt interval nu se putea intampla si o crestere a nivelului veniturilor clientilor, s-a inregistrat primul efect vizibil si imediat: cererea clientilor s-a diminuat drastic, semnificativ si rapid. Pe de alta parte, dezvoltatorii care tocmai incepeau proiecte in primavara acestui an, au preferat sa le puna in asteptare, observand scaderea numarului de tranzactii pe fondul noii legi intrate in vigoare.

 

De "beneficiile" legii au beneficiat undeva pana la a zecea parte din estimarile initiale privind numarul de clienti care ar avea realmente nevoie si ar accesa legea pentru a-si rezolva situatia in care nu mai poate rambursa creditul ipotecar. In schimb, majoritatea celor care se pregateau sa se imprumute, au renuntat, din lipsa de fonduri.

 

Dupa o vara si o toamna destul de nesigure privind evolutia creditarii, din momentul in care bancile si-au dat seama ca noile niveluri ale avansurilor cerute nu sunt accesibile masei de potentiali clienti, luna septembrie a adus revenirea la norma, odata cu anuntul bancilor ca au stabilit avansuri diferentiate, in functie de anumite criterii. Majoritatea bancilor si-au stabilit un nivel (in medie) de 20-25% al avansurilor solicitate la credite, ceea ce a determinat o usoara crestere a creditarii pe segmentul imprumuturilor garantate cu ipoteca.

 

Pe de alta parte, intrarea in vigoare a OUG 52/2016, a pus o mai buna ordine in creditarea garantata, astfel ca cererea de credite ipotecare se afla, la sfarsit de octombrie, pe un trend crescator, conform datelor BNR.

 

 

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne