Arhiva Blog Septembrie 2016

Reglementari noi privind Creditele Ipotecare

Ordonanta cu noile reglementari privind regimul creditelor ipotecare, recent aprobata de Guvern, prevede dreptul consumatorului de a-si converti contractul, oricand pe parcursul derularii acestuia, in alta moneda, eventual cea in care este retribuit sau cea din tara de resedinta, la cursul de schimb al BNR din ziua solicitarii.

 

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvernul Romaniei cuprinde insa si alte importante noi reglementari si traduce in legislatia romaneasca Directiva 17/2014 privind contractele de credit ipotecar, urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la 10 zile de la aparitie.

vezi tot articolul

Episodul I : Despre bonitatea consumatorului si exceptiile de la regula

Ordonanta de urgenta 52/2016 aduce noi reglementari in contractele de creditare si specifica foarte clar exceptia de la regula. Astfel, potrivit noii reglementări, art. 2 lit. j,  prevede faptul că respectiva ordonanta de urgenta se aplica contractelor de credit, cu exceptia „ contractelor de credit privind vanzarea, respectiv cumpararea unor bunuri imobile, contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unor bunuri imobile, contractelor de credit ce implica un drept legat de un bun imobil”.

 

In vechiul act normativ, Ordonanta 50/2010, art. 30, in vigoare pana acum, se stipula faptul ca un creditor evalueaza bonitatea consumatorului pe baza unui volum suficient de informatii obtinute, inclusiv de la consumator, și, dupa caz, pe baza consultarii bazei de date relevante, inainte de încheierea unui contract de credit”.

 

De asemenea, in cazul in care partile convin sa modifice valoarea totala a creditului dupa încheierea contractului de credit, creditorul actualizeaza informatiile financiare aflate la dispoztia sa privind consumatorul si evalueaza bonitatea consumatorului inainte de efectuarea oricarei cresteri semnificative a valorii totale a creditului.

vezi tot articolul

Episodul II: Despre dobanda penalizatoare in caz de intarzieri si neplata

Dobanda penalizatoare in caz de intarzieri si neplata se calcula conform ordonantei vechi (OUG 50/2010) pe baza de procent fix si se aplica la sumele restante in conformitate cu prevederile contractului de credit, cu exceptia sumelor provenite din calculul dobanzii.

 

Potrivit noilor reglementări, art. 38 din OUG 52/2016, rata dobanzii penalizatoare se calculeaza pe baza de procent fix, care nu poate fi insa mai mare de trei puncte procentuale adaugate la rata dobanzii curente si se aplica la creditul principal restant.

 

Totodata, prin noua ordonanta, „se interzice aplicarea dobanzilor penalizatoare la soldul creditului sau la valoarea totala a creditului ori la valoarea totala platibila de către consumator”.

 

In toate cazurile, cuantumul dobânzilor penalizatoare nu trebuie să depășească creditul principal restant. (alin.5)

 

Dupa declararea scadentei anticipate se poate percepe doar o dobanda penalizatoare, calculată pe baza de procent fix, care ce nu poate fi mai mare de doua puncte procentuale si se adauga la rata dobanzii prevazute in contract.(alin.6)

vezi tot articolul

EPISODUL III: Bancile sunt obligate sa gaseasca solutii pentru clientii lor

In cazul in care consumatorul ajunge in situatia de a nu-si mai putea achita obligatiile contractuale, ca urmare a majorarii dobanzii cu cel putin doua puncte procentuale, bancile sunt obligate sa gaseasca cele mai adecvate solutii pentru clientii lor, in functie de venituri, pentru ca acestia sa-si poata sustine mai departe creditul contractat.

 

Este inca una dintre noile prevederi din Ordonanta de Urgenta 52/2016, care aduce noi reglementari in contractele de creditare. Bancile pot alege intre a calcula rate mai mici sau a oferi o perioada de gratie, pana clientul se reface financiar.

 

Cea mai importanta prevedere pare totusi a fi aceea ca banca este obligata, prin noile reglementari sa-i lase pe cei care nu-si mai pot achita ratele sub nicio forma sa-si vanda singur bunul imobiliar inainte de a trece la executarea silita.

 

Clientii vor avea la dispozitie o jumatate de an, timp in care banca va ridica ipoteca, iar trecerea la executarea silita se va  face doar daca vanzarea nu are loc.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne