Arhiva Blog Decembrie 2015

Marul otravit sau Legea Darii in Plata. Cum sa-l indulcim?

Up-date: Bancile romanesti au majorat avansurile la creditele de achizitii

 

Consecinta imediata a intrarii in vigoare a Legii darii in plata a fost aceea ca noua banci din Romania au majorat avansul cerut clientilor la contractarea unui credit de achizitie. Unele dintre acestea, cum este Raiffeisen Bank, au luat aceasta decizie chiar inainte ca legea sa fie promulgata de catre Presedintele Romaniei.

In acest moment, BCR, BRD,  CEC, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Alpha Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank, Banca Romaneasca opereaza cu avansuri majorate dupa intrarea in vigoare a Legii darii in plata, cu diferente intre 10 si 15 puncte procentuale intre avansurile cerute la creditele in lei fata de creditele in euro.

Avansurile stabilite in acest moment sunt:

  • BCR – 35% (acorda doar lei)
  • BRD – 35% (acorda doar lei)
  • CEC – 35%
  • RAIFFEISEN BANK – 35% (lei) si 40% (euro)
  • GARANTI BANK  – 25% (lei) si 40% (euro)
  • ALPHA BANK ROMANIA – 30% (lei) si 40% (euro)
  • BANCPOST – 33% (lei) si 43% (euro)
  • INTESA SANPAOLO BANK – 25% (lei) si 30% (euro)
  • Banca Romaneasca – 35% (lei) si 40% (euro)

Sunt asteptate anunturi similare saptamana aceasta de la ING Bank si Banca Transilvania, doi din jucatorii foarte active pe piata creditelor ipotecare.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 28 aprilie a.c., și urmează să intre în vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv pe 13 mai a.c.

 

 

 

Marul otravit intins romanilor este acum, la sfarsitul anului 2015, Legea Darii in Plata sau legea recent adoptata de Parlamentul Romaniei, actul normativ prin care, debitorii care considera ca nu mai pot onora datoriile catre banca sau nu mai vor sa plateasca, in cazul unui credit ipotecar, pot renunta definitiv la plata ratelor la credit concomitent cu renuntarea la dreptul de proprietate asupra bunului pe care l-au dat in ipoteca, indiferent ca este locuinta, teren sau alte tipuri de bunuri imobile.

 

Pana acum, banca putea sa incerce recuperarea intregii datorii, dincolo de suma obtinuta din valorificarea ipotecii, in cazul in care aceasta nu acoperea intregul sold al creditului ramas de rambursat.

 

Intrebarea este de ce aceasta lege este defecta, ce prevederi de drept incalca si ce se poate face pentru a fi indreptata - a se citi amendata - inainte de a intra in depline drepturi si a determina efecte negative pe termen lung in sistemul bancar si intreaga economie nationala.

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne