Arhiva Blog Iunie 2015

Cifrele BNR confirma cresterea constanta a creditelor ipotecare in 2015

Volumul creditelor ipotecare creste de la o luna la alta, iar cifrele pe luna aprilie si insumate pe primele patru luni din 2014 confirma tendintele evidente inca de la sfarsitul anului trecut. Astfel, datele publicate de BNR arata ca in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2015 suma creditelor ipotecare a fost de 2,5 miliarde lei, mai mare cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a inregistrat un volum al creditelor ipotecare de 1,75 miliarde lei.

 

Creditele au oscilat, ca volum, de la o luna la alta, astfel ca, media primelor patru luni din acest an a fost de 624 de milioane lei, fata de 440 de milioane lei  in perioada similara a anului trecut.

 

Cresterea volumului de credite se inregistreaza, ca tedinta de la inceputul anului, pe toate tipurile de credite, dar creditele ipotecare sunt cele al caror ritm depaseste media altor tipuri de imprumuturi.

vezi tot articolul

Cum poti sa vinzi locuinta cumparata prin Prima Casa

Prima casa achizitionata cu un credit obtinut prin programul guvernamental in vigoare va putea fi instrainata  chiar inaintea incheierii termenului de cinci ani, asa cum era prevazut initial in lege. Practic, sunt trei cai prin care poate fi realizat acest deziderat, fie ca proprietarii isi doresc o casa mai mare, fie ca decid, pur si simplu, sa isi lichideze creditul Prima Casa.

 

 

O prima cale, chiar daca in Cartea Funciara a imobilului este prevazuta interdictia de instrainare, este aceea ca imobilul sa fie preluat, prin novatie, de o  alta persoana fizica, care indeplineste conditiile de eligibilitate ale Programului.

vezi tot articolul

Studiu KIWI FINANCE: Romanii cu venituri mari se imprumuta cu ipoteca

Creditele de nevoi personale sunt accesate in special de catre persoanele cu venituri sub 1.500 de lei pe luna, in timp ce creditele ipotecare (care includ si creditele imobiliare) sunt accesate in cea mai mare masura de catre romanii cu venituri medii si peste medie, respectiv intre 2.500 si 5.000 de lei pe luna, si chiar de catre cei cu venituri de peste 10.000 de lei lunar, releva Studiul KIWI FINANCE privind structura creditelor intermediate in primele patru luni ale anului 2015.

 

Analiza structurii portofoliului de credite intermediate in primele patru luni ale acestui an arata ca, din punct de vedere al nivelului de venit, cele doua tipuri de credite sunt accesate de catre categorii diferite de solicitanti. Astfel, cea mai mare parte dintre clientii care au contractat un credit de nevoi personale (42%), adica aproape jumatate din totalul clientilor KIWI FINANCE, au venituri mai mici de 1500 de lei lunar. Urmeaza cei cu venituri situate intre 1.500 si 2.000 de lei lunar (15%) si cei cu venituri intre 2.000 si 2.500 de lei lunar (11%). Distributia pe aceste segmente de solicitanti reflecta, de fapt, structura veniturilor populatiei la nivel national, respectiv majoritatea romanilor castiga lunar mai putin de 1500 de lei.

 

Citeste siCredit de nevoi personale

 

Ponderile insumate ale creditelor de nevoi personale accesate de catre persoane din aceasta plaja de venituri – mai mici de 1.500 de lei si pana la 2.500 de lei/luna – ajunge la 68% in total, adica peste doua treimi. Cifra arata, pe de o parte, faptul ca nevoile celor cu venituri mici le depasesc posibilitatile financiare si optiunea unui credit este cea mai viabila, pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi.

 

vezi tot articolul

Articole recente

Urmareste-ne